De Naereboutstraat in 2003.
De Naereboutstraat in 2003. Foto: Tannie de Jonge

Goes-West transformeert: ‘Voor sommige bewoners is de sloop een rouwproces’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De vernieuwing van Goes-West - gestart in 2005 - is halverwege. 244 van de circa 500 huizen zijn gesloopt voor nieuwbouw. Deel zuid is klaar en vanaf 2025 is ‘Goes-West-noord’ aan de beurt.  

Projectmanager Peter Sandee van woningcorporatie Beveland Wonen is niet vanaf het begin betrokken bij de herstructurering van Goes-West. De wijk energiezuiniger en groener maken is dan ook al zestien jaar aan de gang. Uiterlijk in 2035 is de wijkmetamorfose klaar. “We bouwen iets beters terug, maar voor sommige bewoners is de sloop van hun thuis een soort rouwproces”, zegt Sandee. “Dat begrijpen we. Daarom willen we bewoners goed betrekken bij de plannen, ook voor het noordelijk deel. Daarover gaan we voor de zomer met bewoners in gesprek.”

Kanteling

Sandee werkt sinds 2019 aan de wijkvernieuwing. In totaal gaan er zo’n vijfhonderd woningen tegen de vlakte en komen er zeshonderd terug. Dat is een mix van verschillende woningtypen, zoals eengezinswoningen, koop- en huurappartementen en levensloopbestendige woningen. “Soms wordt er hoger teruggebouwd, maar bijvoorbeeld op de plek van de oude school staat nu een appartementencomplex. Enkele kantoor- en bedrijfsruimten verdwenen ook voor woningen en zo ontstaat er ruimte om meer huizen terug te bouwen dan er verloren gaan.”
De vernieuwing maakt onder meer een einde aan tocht en vocht in huis en gaat op straat overlast door hitte en plensbuien tegen. Daarvoor werkt de woningcorporatie met nieuwe technieken. “Riothermie, waarbij je warmte uit het riool onttrekt, is helaas geen succes gebleken, maar werken met warmte uit de bodem, voor een gasloze wijk, is inmiddels bijna standaard. Terwijl het nog nieuw was toen wij er zo’n twaalf jaar geleden mee begonnen.”

Huurders kunnen na de vernieuwing terugkeren naar Goes-West, maar sommigen verhuizen naar andere wijken in Goes en omgeving. “Deze herstructurering zet de hele wijk op zijn kop en je zag in het begin dat bewoners zich overvallen voelden. Maar sinds 2009 zijn er nieuwe woningen klaar en merk je een kanteling. Door het woonplezier zeggen mensen dat het vernieuwen veel eerder had moeten gebeuren.”