Een fragment uit de film 'Sober'.
Een fragment uit de film 'Sober'. Beeld: Joël Duinkerke

Goes’ succes op Amerikaans filmfestival: ‘Erkenning voor kwaliteit’

Door: Jessica Rovers Algemeen

GOES – De Goese filmmaker Joël Duinkerke heeft op het Topaz Film Festival in de Verenigde Staten met zijn short film ‘Sober’ de prijs voor ‘The Best Foreign Short’ gekregen. Dat de film internationaal goed ontvangen wordt, blijkt ook wel uit de selectie voor het prestigieuze Raindance Film Festival dat van 27 oktober tot 6 november in Londen plaatsvond.

Duinkerke is in 2006 begonnen met het maken van films nadat hij zijn opleiding aan de Filmacademie in Brussel afgerond had. “Ik heb sindsdien vooral veel films gemaakt voor bedrijven, scholen en instellingen, maar mijn passie ligt bij het maken van artistieke films. Ik wil graag fictiefilms maken die relevante verhalen vertellen waar mensen even bij stil staan, maar dat is een super dure aangelegenheid.”

Keus

In 2010 vertrok Duinkerke naar Amsterdam om daar aan de slag te gaan in het hart van de Nederlandse filmwereld. “Ik kwam erachter dat ik daar niet op mijn plek zat. Toen ben ik met mijn vrouw terug naar Zeeland gekomen en ben ik naast mijn zzp-werkzaamheden in 2014 gaan werken als coördinator tv bij RTV Scheldemond.”Het jaar daarvoor maakt Duinkerke zijn eerste artistieke productie ‘Roes van de jeugd’. “Ik maakte deze film naar aanleiding van de wedstrijd ‘Zondig in Zeeland’ van Film by the Sea. Daarvoor werkte ik samen met Julia van de Graaff, die verschillende theaterproducties maakte voor Zeelandia en naast actrice, ook de producente zou worden van ‘Sober’. Een monoloog in één van haar theaterstukken vormt de basis voor de film, namelijk die van de vrouw van de oprichter van de Van Melle fabriek. Zij kwam uit een heel streng religieus gezin en erfde een fortuin dat haar man gebruikte om zijn imperium verder mee op te bouwen. Zij heeft altijd in zijn schaduw gestaan en vraagt zich aan het eind van haar leven af of zij een andere keus had gehad. Een universeel thema, rondom de positie van de vrouw loopt als een rode draad door de film. De vrouw wordt omgeven door een meisje. Het kind staat voor het hoopvolle element naar de toekomst. Hoewel de monoloog zwaar is, ontstaat er hierdoor aan het eind een positieve wending.”

Overwinning

Duinkerke is erg blij dat de film internationaal goed opgepikt wordt. “De prijs is voor mij een stukje erkenning voor de kwaliteit van de film. Het is ontzettend moeilijk om op festivals geselecteerd te worden. Voor mij is de selectie voor Raindance een nog grotere overwinning. Van de 12.000 inzendingen is Sober één van de tweehonderd films die geselecteerd is. De film is vorig jaar september tijdens het Zeeuws Nazomer Festival in première gegaan, waarvoor het destijds is gemaakt en dat was het startschot voor ons om Sober in het festivalcircuit te gaan rondsturen. We hopen dat na Film by the Sea, New Renaissance Filmfestival in London, Topaz Filmfestival en Raindance nog meer festivals zullen volgen.”