Het kindercollege, de bijzondere jongeren en burgemeester Mulder (vlnr).
Het kindercollege, de bijzondere jongeren en burgemeester Mulder (vlnr). Foto: Jessica Rovers

Gemeente Goes reikt jeugdlintjes uit aan bijzondere inwoners

Door: Jessica Rovers Algemeen

GOES – Het kindercollege, wethouder Joost de Goffau en burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes hebben vrijdag aan zes jonge Goesenaren een jeugdlintje uitgereikt. 

Het is de vijfde keer dat jongeren op deze manier beloond worden voor een bijzondere prestatie. De afgelopen maanden konden familie, vrienden, buren, juffen of meesters jongeren voordragen in de categorieën 8 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 23 jaar. Alle aanvragen zijn beoordeeld door een jury met daarin onder ander het kindercollege.

De Goese jeugdlintjes zijn uitgereikt op de dag voor de Internationale Dag van het Kind. De wethouder vindt het belangrijk dat deze dag in Goes in ere gehouden wordt met het uitreiken van de lintjes. “Wij zijn de enige gemeente in Zeeland die dit doet. Ik heb ‘sport’ en ‘jeugd’ in mijn portefeuille en ik ben er trots op dat er dit jaar weer zes jongeren zijn die iets bijzonders gedaan hebben voor de Goese samenleving. Er zijn 7600 jongeren tussen de 8 en 23 jaar en dit is de vijfde keer dat er lintjes worden uitgereikt, dus is het heel bijzonder als je er één krijgt. Ik hoop dat deze jongeren een voorbeeld zijn voor anderen”.

Het eerste lintje werd uitgereikt aan de jongste uit het gezelschap, Nora Blok (13). Zij ontving deze vanwege haar enorme prestaties op gebied van acrobatics gymnastics, een wedstrijdsport waarin turnen, dans en acrobatiek worden gecombineerd. Met haar teamgenoten haalde Nora veel prijzen bij de C-junioren, bij het Nederlands Kampioenschap en internationaal, zoals in 2018 in Bulgarije en dit jaar in Italië. De enige jongen in het gezelschap was de 21-jarige Handoyo Schuchmann. Hij is sinds jonge leeftijd actief lid van de Reddingsbrigade Goes. Hij is op vrijwillige basis trainer en evenementenbewaker en zet zich vaak en veel in zonder dat daar enige vergoeding tegenover staat. Zo ook bij de watersnoodramp in Limburg. Handoyo heeft zich daar ingezet om mensen in het risicogebied te waarschuwen. 

De andere vier jongeren die een lintje mochten ontvangen waren twee duo’s. Lynn de Bruijn en Pam Buijsrogge startten dit jaar met de actie Koken voor Kika. Na schooltijd bakken en koken ze allerlei producten die ze verkopen; de opbrengst is voor Kika. Daarnaast hebben ze ook met een schortenactie geld opgehaald. Veerle Bakker en Daphne Coomans zetten zich al jarenlang in voor de scouting. Veerle geeft leiding aan de bevers van scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha. Daphne helpt elke zaterdagochtend bij de welpen van scouting Hertog van Beijeren-Gosaha in Goes en op zaterdagmiddag bij de scouts van de Delta. 

Naast een medaille met daarop zeven gansjes die staan voor de dorpen die de gemeente Goes vormen een hun naam, kregen de jongeren een oorkonde en sweater.