Afbeelding

Rob van Soest over zijn nieuwe band The Niss: ‘Leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – Rob van Soest hoopte zaterdag voor het eerst op te treden met zijn band ‘The Niss’ in café Baarends in Goes, maar door de aangescherpte coronamaatregelen moet de try-out verplaatst worden. De band, die verder bestaat uit René Geelhoed op bas, drummer Salle de Jonge, Bart Dietvorst op gitaar en toetsenist Stan de Kwaadsteniet is bij toeval in coronatijd ontstaan.

“Oud-leerling en muziekvriend René Geelhoed vroeg me of ik misschien een liedje had liggen om gewoon ‘iets’ mee te doen”, vertelt Van Soest hoe het allemaal begon. “Een dagje opnemen bij hem thuis en having a good time. Dat beviel goed en inmiddels hebben we een groep buitengewoon goede muzikanten om ons heen verzameld en staat er een cd op stapel.” Het zijn allemaal eigen nummers. “Liedjes waar je blij van wordt, een paar up-tempo popliedjes, stevige rockers, ballads, een reggae nummer, van alles.” De bandnaam is een verwijzing naar Van Soests woonplaats. “Het is een niet bestaand Engels woord, waarvan je je misschien afvraagt wat het betekent. Bij de andere bands waarin ik speel, Bij Eerde rechts en Herrie! is dat precies zo.”

Ode

Van Soest speelt al zo’n 35 jaar in ‘The Willies’, ooit begonnen als lerarenband van het Sint Willibrord College. Muziek betekent heel veel voor hem. “Ik kan mij een leven zonder muziek niet voorstellen. Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig. Tijdens het fietsen, als ik een leuke Engelse uitdrukking hoor, als ik een mooie vrouw zie, het kan het begin betekenen van een lied. Summerdays, het eerste lied dat we opnamen, ontstond tijdens een wandeling met mijn vrouw in Nijmegen, de stad waar we elkaar ontmoet hebben. De zon scheen en het was een fantastische dag. Het is een ode aan mijn vrouw en aan Nijmegen.”

Eigen nummers

Van Soest schrijft over wat hem raakt. “Ik ben docent Engels op het Ostrea Lyceum in Goes en soms zie ik een leerling die altijd alleen zit. Cold shoulder is geschreven voor alle buitenstaanders met daarin de boodschap: ga door, het komt goed!” Hoewel Van Soest al heel vaak op het podium heeft gestaan, vindt hij het optreden met een band met eigen nummers best spannend. “Covers speel je om het andere mensen naar hun zin te maken. Met eigen nummers is de inzet heel anders. Ik dacht eerst: wie zit daar nou op te wachten? Maar nu denk ik: waarom niet? Alle bandleden zijn Conservatorium-geschoolde muzikanten en ze zijn erg enthousiast over de liedjes. We willen graag veel spelen, overal in Nederland en dan in de zomer op festivals. We zien wel!”