Afbeelding
Foto: Pixabay

Aandelen waterbedrijf Evides in publieke handen

GOES - De aandelen van waterbedrijf Evides zijn vorige week voor 367 miljoen euro overgedragen van de PZEM (Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij) naar Gemeenschappelijk Bezit Evides Aqua (GBE Aqua). Hiermee is Evides officieel in publieke handen gekomen en kunnen de aandeelhouders, waaronder de Zeeuwse overheden, rekenen op een structurele dividendopbrengst.

De transactie is onderdeel van het pakket Wind in de Zeilen, om de provincie Zeeland sterker te maken. GBE Aqua is speciaal voor de aandelenovername opgericht. De provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Goeree-Overflakkee verenigen zich in deze besloten vennootschap. Dit is op dezelfde wijze vormgegeven als de Zuid-Hollandse gemeenten die de andere aandeelhouders zijn van Evides.


Meeprofiteren van het compensatiepakket

Gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland legt uit dat de overname is mogelijk gemaakt met hulp van het Rijk. ‘Het zorgt ervoor dat alle Zeeuwse gemeenten enerzijds in directe financiële zin meeprofiteren van het compensatiepakket (voor het wegvallen van de marinierskazerne, redactie). Anderzijds is drinkwater ook in deze regio nu volledig in publieke handen. Daarmee is vandaag een onderdeel uit het pakket Wind in de Zeilen afgerond.’ De rijksoverheid, provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en verschillende andere partijen in Zeeland werken gezamenlijk aan de uitvoering van ‘Wind in de zeilen’.

Dit pakket bevat maatregelen om te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied.[n]