Afbeelding
Foto: Shutterstock

Actie tegen voedselverspilling: ‘Geen rest deze kerst!’

GOES - De Zeeuwse gemeenten zijn vorige week een gezamenlijke campagne begonnen om voedselverspilling rondom de feestdagen tegen te gaan. Het doel van ‘Geen rest deze kerst’ is Zeeuwen te informeren en bewust te maken van voedselverspilling en goede afvalscheiding.

Etensresten die niet meer bruikbaar zijn, horen in de groene gft-container (groente-, fruit- en tuinafval). Uit onderzoek blijkt dat mensen nog te vaak gft in de grijze bak gooien. ‘Ook blijkt dat ongeveer 65 procent van het gft in de grijze bak keukenafval met etensresten is’, aldus de samenwerkende gemeenten. ‘Dat is zonde en hoort daar niet. Afval uit de grijze bak wordt verbrand, terwijl gft kan worden gecomposteerd. Afvalverbranding is aanzienlijk duurder dan composteren en schadelijk voor het milieu.’


Bewuster inkopen en omgaan met voedsel

Juist tijdens de kerstdagen wordt er veel eten weggegooid. ‘Daarom roepen we Zeeuwen deze maand op om bewuster in te kopen en met voedsel(resten) om te gaan. Met de campagne willen we laten zien dat etensresten weggooien niet nodig is.’ De campagne heeft 3 onderwerpen: Koop slim in deze kerst (koop genoeg in, maar niet te veel), Gebruik de rest voor derde kerst (hergebruik van restjes eten) en Afval scheiden doe je ook met kerst (afval in de juiste bak).


Informatie

Kijk voor meer informatie over deze campagne mét tips: www.olazzeeland.nl/kerst.[n]