Uitgifte chocoladeletters
Uitgifte chocoladeletters Foto: COA Goes

Chocoladeletter voor
asielzoekers COA

GOES - Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op opvang. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers biedt die opvang; veilige huisvesting, noodzakelijk middelen en begeleiding als voorbereiding op een toekomst in Nederland of het land van herkomst.


Een van de opvanglocaties in Nederland is de Oosterscheldehal van de Zeelandhallen in Goes. De Zeelandhallen is een evenementencomplex voor congressen, concerten, beurzen en bijeenkomsten. Het totale terrein beslaat bijna 15.000 m². In 20215-2016 had het COA hier een noodopvang van Syrische vluchtelingen. Net als toen wordt nu ook maar één hal gebruikt. 


Mannelijke asielzoekers

In totaal biedt deze noodopvang plaats aan 3320 mannelijke asielzoekers, die allemaal in afwachting zijn van een meer duurzame plek in een van de proces opvanglocaties (pol) in het land. 

De Zeelandhallen bieden tijdelijk opvang voor een periode van zes maanden met een eventuele verlenging van maximaal zes maanden.


'Mensen mogen niet vergeten worden'


Geschenkje

Paul Verbeek, pastoor van de Lievevrouweparochie Bergen op Zoom tevens vicariaat in het bisdom Middelburg/Breda vertelde tijdens zijn preek in de kerken over de asielzoekers in Nederland en dat deze groep mensen zeker in deze tijden niet vergeten mogen worden. 

Het Rode Kruis in Zeeland speelde hierop in door de vluchtelingen die onderdak hebben in Middelburg een geschenkje te geven. Pastoor Verbeek nam contact op met de Caritas van zijn Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom, samen besloten zij tot het geven van een chocoladeletter aan alle bewoners van het COA in Goes. Een bijzondere kennismaking met een van de tradities in Nederland, het vieren van het feest van Sinterklaas..


Integere rondleiding

Paul Verbeek heeft de ingepakte chocoladeletters met een van de bestuursleden van de Caritas persoonlijk naar Goes gebracht. Daar hebben zij een interessant gesprek gevoerd met twee medewerkers van het COA Goes. Daarna volgde nog een kleine integere rondleiding.


Letters werden tijdens meldplicht uitgereikt


Hen werd ook verteld dat de letters op donderdag, tijdens de meldplicht, uitgereikt zouden worden. 

Daarvan hebben wij enkele foto's ontvangen, die wij, met toestemming mogen plaatsen.[n]