PvdA en GroenLinks trekken gezamenlijk op

GOES - Afschaffing van de verhuisplicht voor inwoners die een aangepaste woning nodig hebben en vergroening van alle gemeentelijke gebouwen. Dat zijn twee speerpunten uit het gezamenlijke verkiezingsprogramma van PvdA en GroenLinks in Goes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Het programma en de gezamenlijke kandidatenlijst worden vrijdagavond op een feestelijke online ledenvergadering van beide partijen definitief vastgesteld.


Fractievoorzitters Marco Eestermans (PvdA) en André Alting (GL) benadrukken de voordelen van de rood-groene samenwerking. “Twee partijen die nauw samenwerken staan sterker. Uiteindelijk vertellen we vaak hetzelfde verhaal in de gemeenteraad. Door de samenvoeging van de fracties kunnen we meer dan nu het geval is een eigen linkse agenda ontwikkelen. Voor Goesenaren ontstaat hierdoor een serieuze mogelijkheid om bij de komende verkiezingen een einde te maken aan 12 jaar rechts gemeentelijk beleid.”

Wat doen jullie het eerste als jullie de verkiezingen winnen en in het nieuwe college van B&W komen?

Marco Eestermans: “De menselijke maat terugbrengen in het sociale domein. Het huidige college heeft het bij de verstrekking van sociale voorzieningen over een aanvaardbaar niveau. Ik constateer dat dit te vaak uitdraait op het goedkoopste niveau. Daar worden burgers die afhankelijk zijn van deze voorzieningen de dupe van.”

André Alting: “Serieus werk maken van de energietransitie. Het gemeentelijk vastgoed bestaat uit ruim 100 gebouwen. Verduurzaming van al deze gebouwen kost zo’n 100 miljoen euro. In 2045 wil de gemeenteraad dat Goes klimaatneutraal is. Mijn advies: begin daar vandaag mee.”

En verder?

Gezamenlijk: “Gericht huizen bouwen. De VVD roept: bouwen, bouwen, bouwen. Prima, maar niet alleen koopwoningen voor mensen met een goedgevulde beurs, maar ook woningen voor starters, sociale huurwoningen en vooral ook duurzaam bouwen met respect voor de natuur. Er is een breed pakket aan maatregelen nodig, waaronder een zelfbewoningsplicht. Iedereen heeft namelijk recht op een betaalbare woning.”[n]