Bouwactiviteiten in het Singelgebied in Domburg.
Bouwactiviteiten in het Singelgebied in Domburg. Foto: Eugène de Kok

Stadsraad teleurgesteld over financiële keuzes

DOMBURG - De stadsraad in Domburg geeft in de Middelburgse en Veerse Bode elke maand een overzicht van zaken die spelen in de stad.

De stadsraad en gemeente beoordelen al jaren periodiek de kwaliteit van de openbare ruimte. In januari staat een volgende schouwronde op het programma. Naar aanleiding van de ronde maakt de gemeente een keuze in aard en omvang van de noodzakelijke onderhoudswerken. Voor de stadsraad is het wel eens moeilijk dat de beheerbudgetten niet sporen met de behoefte en kwaliteitscriteria. Al enkele jaren staan delen van de verhardingen van de J.W. Schuurmanstraat als ondermaats op de schouwlijst. De gemeente vervangt deze maand het gedeelte bij de huisartspraktijk.

De stadsraad heeft onlangs ingesproken tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting. "We spraken onze teleurstelling uit over de financiële keuzes voor wat betreft het niet oplossen van de knelpunten in de verkeerssituatie in Domburg. Het geeft een frustrerend gevoel dat er wordt gezegd dat er het afgelopen decennium genoeg in Domburg is geïnvesteerd. Hierbij gaan ze voorbij aan de redelijkheid van het toekennen van een deel van de hoge toeristische opbrengsten aan de kern."


Bosje van Keg

In de loop van 2020 is een deel van het Bosje van Keg op de schop gegaan in opdracht van de eigenaar van Hotel Wilhelmina. Zonder de juiste vergunning is het nu een aanvulling op het bestaande parkeerterrein. Dit is een inbreuk op de beschermde status die dit perceel en het Bosje van Keg heeft. De stadsraad heeft het gemeld bij de gemeente. Zij heeft de initiatiefnemer opgedragen de situatie in oude staat te herstellen.

Iedere Domburger kent het monumentale Van Teijlingenpark. Het is een prachtig stukje Domburg en voormalig Oostkapelle met grote cultuurhistorische waarde. De meeste panden in het Van Teijlingenpark zijn opgenomen op een lijst van cultuurhistorisch waardevolle panden en hebben een beschermde status, die nooit was geformaliseerd. De stadsraad heeft een pand in het Van Teijlingenpark bekeken op uitnodiging van de gemeente. De eigenaar heeft een sloopvergunning aangevraagd. De gemeente heeft deze geweigerd, een besluit waarmee de stadsraad blij is. "Ook wij vinden het onwenselijk dat het tot nu toe ongerepte park met zijn mooie villa's wordt aangetast. Dat sluit naadloos aan bij de mening van vrijwel alle bewoners van het Van Teijlingenpark."


Deelauto’s

De stadsraad heeft contact gehad met duurzame mobiliteit Zeeland met betrekking tot het participeren van mensen in het gebruik van deelauto's. Het gebruik van deze auto's is vooral interessant voor mensen die maar beperkt gebruik maken van hun auto, maar wel de kosten daarvan moeten ophoesten.

Ook kan de deelauto een alternatief zijn voor een tweede auto binnen één huishouden, gezinnen met oudere kinderen die af en toe een auto zouden willen gebruiken en inwoners zonder auto, die behoefte hebben aan meer flexibiliteit dan het openbaar vervoer. Bijkomend voordeel voor de kern Domburg is dat deelauto's het totaal van de geparkeerde auto's in Domburg beperken.

Verdere informatie over de activiteiten van de stadsraad is te vinden op www.stadsraaddomburg.nl. Opmerkingen en ideeën kunt u kwijt via het mailadres van de Stadsraad Domburg: info@stadsraaddomburg.nl. Of via een briefje naar: Stadsraad Domburg, t.a.v. J.J. Provoost, Noordstraat 9 4357 AN Domburg.[n]