Grote kerk Veere verlengt expositie Ex Voto

VEERE - Grote Kerk Veere verlengt de expositie Ex Voto van haar eerste Kerkmeester Folkert de Jong tot 25 april. De expositie opende 10 oktober 2020 en werd – in de periodes dat de Grote Kerk Veere geopend was – goed ontvangen. Zodra de Covid-maatregelen versoepeld kunnen worden en doorstroomlocaties weer openen, zal de expositie opnieuw toegankelijk zijn voor publiek.


Gert-Jan de Koster, directeur Grote Kerk Veere: ‘Zowel Folkert de Jong, CBK Zeeland als de Grote Kerk Veere zijn blij dat Ex Voto zo goed wordt ontvangen en dat we met de verlenging nóg meer mensen de mogelijkheid kunnen bieden de installatie te bezoeken.’


Kaartverkoop
Voor een bezoek aan expositie Ex Voto dient een online reservering voor een specifieke datum en tijd (tijdslot) gemaakt te worden via www.grotekerkveere.nl. Voor Ex Voto hoeft geen apart ticket aangeschaft te worden, een ticket voor de Experience geeft automatisch toegang tot Ex Voto.
In de Grote Kerk Veere lijken de veelkleurige scheepsmodellen, gemaakt van paraffine, als een ware armada het binnenschip van de Grote Kerk over te nemen. Elk scheepsmodel heeft zijn eigen kleur en toch vormen ze samen een geheel. Komen ze of gaan ze, dienen ze als smeekbede of dank? Wat nu precies de koers is van deze ex-voto-vloot, dat laat Folkert aan de toeschouwer over. Met storm neemt beeldend kunstenaar Folkert de Jong (1972, Egmond aan Zee) rond de eeuwwisseling de kunstwereld in. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie. Zijn flamboyante maar inhoudelijk zeer gelaagde beeldtaal uit zich in grote ruimtelijke installaties. Zijn beelden zijn meestal gemaakt van purschuim, in zwart en kleur. Ze hebben een sinistere eigenheid, extravagant en ruw tegelijk; personages waar talrijke verhaallijnen aan zijn gekoppeld. Folkert de Jong is de eerste Kerkmeester van de Grote Kerk Veere.


Grote Kerk Veere
In de Grote Kerk Veere beleef je de geschiedenis door er zelf middenin te stappen. In de Experience worden eeuwenoude verhalen tot leven gewekt door de nieuwste technieken. De kerk is daarnaast ook een platform voor cultuur: een bijzonder podium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater. Een bijzondere ontmoetingsplek. Kruispunt voor creativiteit en inspiratie.
Ex Voto is te bezoeken tot en met
25 april 2021.[n]