Bloed en plasma doneren gaat gewoon door.
Bloed en plasma doneren gaat gewoon door. Foto: Sanquin

Bloed doneren is nog steeds veilig en levensreddend

MIDDELBURG – Veel ligt stil in deze coronacrisis, maar bloed stroomt altijd door. Zo ook bij bloedbank Sanquin, waar nog altijd duizenden mensen bijdragen aan het ontwikkelen van levensreddende medicijnen. Om levens te kunnen blijven redden, zijn alle maatregelen getroffen voor veilig doneren, vertelt Denise Slooters van de bloedbank in Goes.

DOOR DANIËL WISSEL


Een coronacheck, bedden op anderhalve meter, mondkapjes en alles ontsmetten. Dat is het nieuwe normaal, ook voor Sanquin. Denise Slooters, leidinggevende van het cluster in Goes, schetst een beeld van de situatie. "Mensen doen thuis een online check en nemen die mee naar de afnamelocatie." Maar er is meer. "De bedden zijn verder uit elkaar gezet en alles wordt ontsmet. Tot de balpen aan toe." Dat kost tijd én energie. "Je raakt eraan gewend, maar je moet constant opletten. Ik vind het knap van de dames, want het is vooral psychisch een grote belasting."

Gezicht
Slooters herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. "Dat was spannend. De info vanuit Sanquin was duidelijk, zowel richting de werknemers als de donoren. Het RIVM heeft de afnamelocaties en werkwijze goedgekeurd", vertelt ze. "We waren blij met de mondkapjes, dat gaf toch een bepaalde rust." Die moet bij het prikken wel even af. "We moeten het gezicht van de donor kunnen zien, zodat we weten hoe het gaat."

Levensreddend
Toch merkte ze de voorbije maanden weinig van angst of twijfel. "Onze trouwe donoren bleven komen." En dat is maar goed ook, want de vraag naar bloed is groot. "Plasma is belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen en ziekenhuizen hebben altijd bloed nodig voor operaties. Dat kan levensreddend zijn." Dat is ook de motivatie van veel donoren. "Je helpt je medemens door bloed te doneren." Dat ziet Slooters iedere dag opnieuw. "Het is voor een goed doel. De donor komt graag bloed geven en ze balen als ze bijvoorbeeld een keertje vanwege een te laag ijzergehalte niet mogen doneren. De gezondheid gaat echter voor." Hoewel er bijvoorbeeld in Goes al tweeduizend donoren zijn, is er altijd behoefte aan meer. "We willen het bestand graag uitbreiden, zodat we meer open kunnen en iedereen elke dag binnen kan lopen." Er is ook behoefte aan extra vrijwilligers, mensen die de donoren kunnen voorzien van een hapje en drankje.

Antistoffen
Door corona konden ze minder donoren ontvangen, maar al snel werd de toeloop opnieuw heel groot. Het plasma van mensen die corona hebben gehad bevat namelijk antistoffen, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden tegen datzelfde virus. "Een mooie ontwikkeling, maar het betekende extra werk toen ook deze mensen zich als donor konden aanmelden en zelfs actief gevraagd werden." Het bracht ook nieuwe energie. "Dat geeft voldoening en zorgt ervoor dat we het volhouden. Het is een spannende en drukke tijd, maar samen redden we het. Dat schept een band." Slooters is dan ook trots op de 24 donorassistenten die cluster Goes kent. "We hebben het toch maar gedaan in een moeilijk jaar. Alles ligt stil en wij gaan gewoon door!"
De twee vaste locaties zijn in Goes en Bergen op Zoom en Sanquin staat met een mobiele afnamelocatie in onder meer Vlissingen. Meer info: www.sanquin.nl.[n]