Afbeelding

Leestip: 'Een goede nachtrust'

MIDDELBURG - De tip van Jelmer van boekhandel De Drvkkery in Middelburg is dit keer 'Een goede nachtrust' van Peter Buurman.

Een inbreker sluipt een verwaarloosd huis binnen. Tussen de rommel treft hij een verwarde man aan, liggend op bed en bedekt met een laag stof. De iets te empathisch ingestelde inbreker vraagt: ‘kan ik misschien iets voor je doen?’. Niet veel later rijden ze samen op een scooter door de nachtelijke stad. Wat volgt is een absurdistische trip door de wereld van nachtcafés, grillrooms en slapeloze zielen.
Dit boek speelt voortdurend met het thema droom en werkelijkheid. Het desoriënteert, zaait twijfel, is onvoorspelbaar, zet de dingen op zijn kop. Wie zich verheugt op een slot vol dichtgetimmerde logica en aan elkaar geknoopte eindjes zou enigszins verward achter kunnen blijven. Het blijft de hele nacht mistig. In veel recensies werd dat gezien als een kracht en een zwakte tegelijk. Het is denk ik maar net met welke verwachting je het boek leest. Lees dit boek alsof je aan het dromen bent – neem de nevel voor lief - en je raast vol verwondering op een scooter door een buitengewoon verhaal.[n]