De zorg in Zeeland wil meer gaan samenwerken.
De zorg in Zeeland wil meer gaan samenwerken.

'Realiseren ons dat niemand dit alleen kan oplossen'

GOES - Een groot aantal partijen in de Zeeuwse zorg werkt sinds een jaar samen aan de Zeeuwse Zorg Coalitie. Ze willen de krachten bundelen om de zorg in Zeeland toegankelijk te houden. Als ze niets doen, staat de zorg en leefbaarheid op het spel, zeggen de initiatiefnemers.

VAN ONZE REDACTIE


De coalitie bestaat uit de ziekenhuizen Adrz en Zorgsaam, Emergis, SVRZ en zorgverzekeraar CZ. De afgelopen maanden zijn er andere partijen bijgekomen, zoals de provincie en gemeenten, de Zeeuwse huisartsen, GGD, Zeeland Onbeperkt, Juvent en Witte Kruis. De grootste problemen voor de zorg zijn de hoeveelheid personeel, toegankelijkheid van de acute zorg en ondersteuning aan ouderen. "Het is niet langer een kwestie van een beetje meer je best doen”, zegt Angela Bras van ouderenzorgorganisatie SVRZ. "We realiseren ons dat niemand dit alleen kan oplossen.”


Meer dan de fysieke zorg

Volgens Edwin Leutscher van CZ gaat het om meer dan de fysieke zorg. "We moeten oog hebben voor de maatschappelijke context, zoals leefstijl, wonen en sociale vraagstukken als eenzaamheid.” Hij bedoelt dat je moet voorkomen dat huisartsen worden overspoeld met mensen die niet direct medische klachten hebben, maar problemen ervaren op het vlak van welzijn. In Zeeuws-Vlaanderen is hierop ingespeeld met een gezamenlijk loket van een gemeente, huisarts en een thuiszorgorganisatie.

"Door zo met elkaar samen te werken blijft de huisarts beter beschikbaar voor medische vragen en worden vragen op sociaal terrein meteen beantwoord.” Door de Zeeuwse Zorg Coalitie kunnen makkelijker meer van dit soort samenwerkingen ontstaan.[n]