Circulair bouwen in recreatiesector in opkomst

GOES - Vijftien ondernemers in de recreatiebranche hebben de afgelopen jaren een voucher van de provincie ontvangen omdat ze circulair wilden bouwen. Het heeft gezorgd voor een vervolginvestering van 24 miljoen euro.

Het project ‘Circulair Beleven’ is een project van de provincie, Hiswa, Recron, HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en Impuls Zeeland. “Het enthousiasme waarmee de Zeeuwse ondernemers aan de slag zijn gegaan is mooi om te zien”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Trends volgen elkaar snel op in de recreatiebranche. Juist dat maakt circulair bouwen voor deze sector extra interessant. De kennis over het bouwen met bestaande, gebruikte materialen ontbrak echter.


Zwembad

Tijdens het project zijn bijvoorbeeld de circulaire bouw van een sanitaire voorziening, verschillende vormen van verblijfsaccommodaties, een zwembad en wellnessgebouw aangepakt. “Het bouwen van een zwembad staat al een tijdje op onze verlanglijst. In 2030 willen we het hele vakantiepark CO2-neutraal te laten draaien”, zegt Rosa van Roosendaal van vakantiepark De Meerpaal. “Daarom willen we het zwembad zo bouwen dat het te demonteren is en gemaakt met materialen die het milieu niet te veel belasten. Met de voucher hebben we expertise ingekocht voor de ontwikkeling van een plan en om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van circulair bouwen voor ons gebouw.”

Sommige van de ondernemers hebben hun circulaire gebouw al gerealiseerd of zijn daarmee bezig. Impuls Zeeland heeft meerdere regelingen voor circulair bouwen.[n]