Jan de Vlieger kan nog steeds lachen.
Jan de Vlieger kan nog steeds lachen. Foto: Edwin Mijnsbergen

MIDDELBURG - Boekhandel de Drvkkery in Middelburg biedt de click and collect-service aan vanaf woensdag. Directeur Jan de Vlieger houdt de moed erin tijdens de lockdown.

Hij kan nog steeds lachen. "Maar deze periode doet een ondernemer pijn, geloof dat maar gewoon. Onze bezorgservice, die we snel hadden opgestart, loopt prima en er is nog werk genoeg voor alle medewerkers, maar de opbrengsten wegen niet op tegen de kosten. We doen dit, omdat we niet stil willen vallen als winkel en team en omdat we de goede band met onze klanten willen behouden. Dat vinden we heel belangrijk.”

De winkel heeft op het moment wat weg van een sorteerafdeling van een postorderbedrijf. "Bezorgen is vooral logistiek gezien een flinke uitdaging. We doen het met alle plezier, maar er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Mensen kunnen via vier verschillende kanalen bestellen. Die moet je in de gaten houden. Er zijn ook verschillende manieren en momenten van verpakken, bezorgen, en betalen. Dat is complexer dan menigeen beseft.” De afhaalservice daarbij. "Wij werken met twee loketten: een voor de winkel en een voor de brasserie, waar je vanaf nu lunches kunt afhalen. Daar moet een kwartier tussen het bestellen en afhalen zitten. Voor het afhalen van artikelen is dit vier uur. We houden ons aan die regels. Eenmaal aan het loket kunnen er dus geen producten spontaan worden bijbesteld. Het is best streng, maar de spelregels moeten duidelijk zijn."[n]