Woensdag 10 februari

Kids College: digitale rondleiding Scheepvaartmuseum

15:00 |

van 15:00 tot 16:00u Online. Zit je in groep 6, 7 en 8? Ben je nieuwsgierig? Dat komt goed uit! Roosevelt Junior organiseert in samenwerking met ZB en UCR een Kids College. Word een echte Roosevelt Junior student en volg college net zoals op de universiteit!Rijzend water: Op een unieke manier een expositie in het Scheepvaartmuseum Amsterdam bekijken vanuit je luie stoel? Dat kan tijdens het Kids College op 10 februari van 15.00 uur tot 16.00 uur.ZB organiseert samen met Roosevelt Junior de online rondleiding langs de foto-expositie ‘Rijzend Water’ van Kadir van Lohuizen. Kadir neemt je mee in de wereld van klimaatverandering en laat zien dat het 5 over 12 is.Meld je aan! Deelname is gratis. Meld je aan via junior@ucr.nl. Na aanmelding krijg je vooraf een Teams-link toegestuurd zodat je het webinar kunt volgen.



Online lezingen over Onzelfzuchtige liefde

19:30 |

Er zijn altijd Wijzen geweest die universele leringen hebben doorgegeven om mensen te helpen. Wie zijn deze Wijzen eigenlijk? Gelukkig willen ook nu veel mensen een positieve bijdrage aan anderen en de wereld als geheel geven. Maar wat is ‘echt’ helpen eigenlijk? Vooral in crises willen mensen behulpzaam zijn. Een crisis treft ons in de kern van onze (schijn-)zekerheden en biedt tegelijkertijd een enorme kans voor gezamenlijke groei. Wijzen staan in een lange traditie van universeel onderwijs en vormen gezamenlijk een universele beweging. Wat is dat voor een beweging en hoe kunnen wij daar onderdeel van uitmaken? Deze lezingenserie is op 3, 10, 17 en 24 februari live te volgen. 3 februari: Liefdevolle lessen van de Wijzen. 10 februari: Helpen zelfhulpboeken? 17 februari: Mededogen in tijden van crises. 24 februari: De wijsheid van samenVragen voor én tijdens de lezing: vragen@blavatskyhouse.org. Sinds 2008 organiseert de TSPL maandelijks lezingen in de ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Vanwege de Coronamaatregelen worden de lezingen nu wekelijks online gegeven.


Donderdag 11 februari

Oefenuren Taal en Rekenen in Middelburg

14:00 |

Leer je de Nederlandse taal? Of wil je beter leren rekenen? Vind je rekenen met geld moeilijk? Kom naar het Taalhuis Walcheren! Onder begeleiding kun je oefenen met programma’s over taal, rekenen en rekenen met geld. Iedere donderdag van 14.00-16.00 uur. ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg. Deelname gratis. Let op: niet in de schoolvakanties!



Vrijdag 12 februari

Taalcafé Middelburg

10:15 |

Wil je oefenen met de Nederlandse taal? En wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan is het Taalcafé echt iets voor jou! In het Taalcafé verbeteren bezoekers hun Nederlands. Dat doen ze bijvoorbeeld in een gesprek, tijdens een spelletje of door te luisteren naar een spreker. Ook kunnen bezoekers hier nieuwe contacten leggen. Er is een vrije inloop en iedereen die aan zijn of haar Nederlands wil werken, is van harte welkom. Deelname is gratis. Het Taalcafé in Middelburg vindt plaats iedere vrijdag van 10.15 tot 11.30 uur in de Foyer (souterrain) van de ZB. Let op: niet in de schoolvakanties!



Online lezing: Uniek Samen zijn

19:30 |

Kies voor jezelf, zonder dat je daarmee het gevoel hebt dat je je omgeving, je dierbaren, in de steek laat. Integendeel, je krijgt juist weer energie om er ook voor hen te kunnen zijn.Uniek Samen Zijn: We leven in een bijzondere tijd waar een groot beroep wordt gedaan op ‘samen'. ‘Samen kunnen we dit aan' en ‘let een beetje op elkaar'. Tegelijkertijd trekt deze tijd ook een enorme wissel op je. Vanzelfsprekendheden die ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Daar waar je altijd makkelijk afleiding buiten de deur kon zoeken en vinden, is dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend en makkelijk.Tijdens deze online lezing, ZP Planbureau en Bibliotheek, neemt Marie-José je mee op de weg om óók voor jezelf te kiezen, zonder dat je daarmee het gevoel hebt dat je je omgeving, je dierbaren, in de steek laat. Integendeel, je krijgt juist weer energie om er ook voor hen te kunnen zijn.In de lezing Uniek Samen bespreekt zij minstens vijf stappen die jou energie geven, waarmee je direct aan de slag kunt én die amper tijd kosten. Aanmelden via: https://www.dezb.nl/agenda/agenda-algemeen-overzicht/online-lezing--uniek-samen-zijn.html



Dinsdag 16 februari

Klik & Tik: computer- en internetcursus voor beginners

14:00 |

Dinsdag 16 februari van 14.00-16.00 uur, elke week, in ZB, Instructielokaal. Kosten: gratis. Leer gebruik te maken van de mogelijkheden van een computer. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet. Deze cursus is geschikt voor jou als je nooit of bijna nooit met een computer hebt gewerkt. Tijdens deze cursus leer je websites bekijken, e-mails schrijven en bestanden downloaden. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur, maximaal 6 deelnemers. Meer informatie over Klik & Tik is te vinden op: www.klikentik.nl.


Woensdag 17 februari

Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere.Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.



Online lezingen over Onzelfzuchtige liefde

19:30 |

Er zijn altijd Wijzen geweest die universele leringen hebben doorgegeven om mensen te helpen. Wie zijn deze Wijzen eigenlijk? Gelukkig willen ook nu veel mensen een positieve bijdrage aan anderen en de wereld als geheel geven. Maar wat is ‘echt’ helpen eigenlijk? Vooral in crises willen mensen behulpzaam zijn. Een crisis treft ons in de kern van onze (schijn-)zekerheden en biedt tegelijkertijd een enorme kans voor gezamenlijke groei. Wijzen staan in een lange traditie van universeel onderwijs en vormen gezamenlijk een universele beweging. Wat is dat voor een beweging en hoe kunnen wij daar onderdeel van uitmaken? Deze lezingenserie is op 3, 10, 17 en 24 februari live te volgen. 3 februari: Liefdevolle lessen van de Wijzen. 10 februari: Helpen zelfhulpboeken? 17 februari: Mededogen in tijden van crises. 24 februari: De wijsheid van samen. Vragen voor én tijdens de lezing: vragen@blavatskyhouse.org. Sinds 2008 organiseert de TSPL maandelijks lezingen in de ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Vanwege de Coronamaatregelen worden de lezingen nu wekelijks online gegeven.