Afbeelding
Foto: Trailer Les Uns et les autres

‘Hou je van verhalen en muziek?
Dan moét je deze Franse film zien'

MIDDELBURG - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de bioscopen draait. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is.


De eeuwig durende cyclus van vernietiging en weer opkrabbelen vormt de rode draad van de film Les Uns et les Autres (1981). Zang en dans als levenselixer in een duistere tijd. Les Uns et les Autres – de een en de ander - reken ik tot de beste muziekfilms ooit gemaakt. Geen kunstvorm die de ziel zo diep kan raken als muziek in beeld.

De deels aan de werkelijkheid ontleende familiegeschiedenissen in deze muziekfilm beginnen in 1936 en eindigen in 1980. De families stammen uit Rusland, Duitsland, Frankrijk en Amerika. De paden van deze families kruisen elkaar op verschillenden momenten en op verschillende plaatsen. Dat kan wel eens verwarrend zijn in deze drie uur durende film, maar elke familie heeft zijn eigen ‘score’ (muzieklijn), zodat iedere familie kan worden herkend. Tezamen vormen die muzieklijnen een bruisende symfonie. Eén van de vier verhalen is dat van Karl Kremer (Daniel Olbrychski). Hij is in 1936 in Berlijn een succesvolle concertpianist. Hij wordt bewonderd door ‘der Führer’ en gaat met Hitler op de foto. Na de oorlog moet hij zijn bezoedelde muziekcarrière nieuw leven inblazen. Karl is een begenadigd dirigent, maar als hij in 1955 met het Berliner Philharmoniker in de VS op tournee gaat, wordt hij bij het concert in Carnegie Hall (New York) indringend met zijn nazi verleden geconfronteerd. Deze geschiedenis is ontleend aan het leven van Herbert von Karajan, misschien wel de grootste dirigent allertijden.

Les Uns et Les Autres is een kunstwerk omdat regisseur Lelouch de tijd neemt voor de balletvoorstellingen, concerten en de zanguitvoeringen, die met veel gevoel in beeld worden gebracht. De film won op het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste geluid.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Les Uns et les Autres was vanaf januari 1982 gedurende twee jaar onafgebroken in de Nederlandse bioscopen te zien en trok één miljoen bezoekers.
- Voor het muzikale megaproject is gebruik gemaakt van 120 acteurs, 200 dansers en 8.000 figuranten.
Met: Robert Hossein, Nicole Garcia, Geraldine Chaplin, James Caan, Daniel Olbrychski, Jorge Donn, Rita Poelvoorde, Evelyne Bouix e.v.a.[n]

Afbeelding