Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Stadsraad blijft nadenken over doorgaand verkeer

DOMBURG - De stadsraad in Domburg geeft in de Middelburgse en Veerse Bode elke maand een overzicht van zaken die spelen in de stad.

De stadsraad vindt dat ze het nodige kan leren van de coronamaatregelen in het centrum. Naast positieve geluiden over de afsluiting van de hoofdstraat zelf, staan de klachten van inwoners aan de Mezgerweg en de route door het Prinsenpark. Uit een evaluatie komt naar voren dat het afsluiten van de hoofdstraat niet handig is als de situatie weer gewoon is. Het zorgt voor te veel overlast in de Mezgerweg en Prinsenpark.

Als er dit seizoen nog wel coronamaatregelen gelden, dan hoopt de stadsraad op eenduidig beleid. Ze heeft een lijst met suggesties, zoals fietsen aan de hand in een afgesloten hoofdstraat, bevoorraden winkels tot 11.00 uur en een duidelijke beleidslijn.


Parkeerbeleid

De verkeersproblematiek heeft volgens de stadsraad twee oorzaken: het doorgaand verkeer naar Roompot, Buitenhof, Noordduine en Westkapelle en het zoekverkeer. De stadsraad en ondernemers hebben voorstellen gedaan om de parkeeroverlast te verminderen. Uitgangspunt is parkeren voor bezoekers aan de rand en voldoende parkeerplaatsen voor inwoners zelf. De gemeente gaat alle inwoners op korte termijn informeren over de aspecten van het nieuwe parkeerbeleid voor inwoners en bezoekers.


Doorgaand verkeer

In alle voorstellen waarmee de gemeente komt mist de stadsraad dat parkeerterrein Tramzicht is bestemd voor vergunningparkeren, invalide parkeren en fietsparkeerplaatsen. Ook wil de stadsraad dat er maatregelen komen op de Mezgerweg voor de verkeersveiligheid.

De allerbelangrijkste maatregel is dat er geen doorgaand verkeer door Domburg rijdt, maar daarvoor ziet de stadsraad nog te weinig aanknopingspunten. Ze is er al zes jaar mee bezig. "Het probleem van het doorgaande verkeer in Domburg wordt wel door iedereen herkend en erkend, maar over een oplossing zijn we nog niet veel verder dan de constatering dat ‘oplossingen veel geld en tijd kosten’. Er is in de afgelopen tien jaar weinig geïnvesteerd in de openbare ruimte", aldus de stadsraad. "De aanpassing van de Roosjesweg met rotonde, Boulevard, ’t Groentje en Schuitvlotstraat zijn de belangrijkste investeringen. De investeringen in het Singelgebied zijn betaald door kopers van de bouwgrond en Albert Heijn. Het toerisme zorgt voor inkomsten bij inwoners, bedrijven en gemeente, maar het toerisme tast ook de leefbaarheid van de kern aan, omdat de infrastructuur en de openbare ruimte er niet voldoende op zijn ingericht."


Oplossingen

In het plan voor de herinrichting van het centrum van de stadsraad en OBD staan oplossingsrichtingen. Met de invoering van het nieuwe parkeerbeleid wordt een eerste stap gezet. "Maar het is niet voldoende."


Onvoldoende

De stadsraad vindt het teleurstellend dat de inkomsten in de toekomst 'onvoldoende' worden aangewend om de aantasting van de leefbaarheid te compenseren. "De gemeente zal nog meer moeten doen om de leefbaarheid te verbeteren. Wij willen ons daarvoor inzetten."

De stadsraad kan daarvoor de hulp van inwoners goed gebruiken. Opmerkingen en ideeën kunnen worden gemaild naar info@stadsraaddomburg.nl of via een briefje naar: Stadsraad Domburg, t.a.v. J.J. Provoost, secretaris, Noordstraat 9 4357 AN Domburg.[n]