Afbeelding
Foto: Trailer Casablanca

‘De kern van de film is de confrontatie met morele dilemma’s’

MIDDELBURG - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg hier een film. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat de klassieker ‘Casablanca’.


In 1942 kwamen vluchtelingen uit heel Europa samen in de Frans-Marokkaanse havenstad Casablanca. Van daar ging het per schip of vliegtuig verder naar het onbezette Lissabon. In de film draait het om het visum dat daarvoor nodig is. Visa zijn in Casablanca moeilijk te krijgen want doorgangspapieren zijn duur en de autoriteiten zijn corrupt.

De vluchtelingen en gelukszoekers uit alle windstreken komen samen in Rick’s Café Americain. Rick (Humphrey Bogart) heeft over de wereld gezworven en kan om onduidelijke redenen niet terug naar Amerika. In Rick’s Café is een illegaal casino en Sam (Dooley Wilson) speelt er piano, samen met een band. Het is er altijd druk, ook door de levendige zwarte handel. Want iedereen probeert aan geld te komen voor een visum. Rick had ooit een affaire met Ilsa Lund (Ingrid Bergman). Tot Rick´s stomme verbazing stapt Ilsa zijn Café Americain binnen. “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.” Ilsa is niet alleen, maar met haar man Victor Laszlo (Paul Henreid). Ilsa komt er achter dat Rick over de visa beschikt die ze nodig hebben en smeekt hem die aan haar en haar man door te geven. Er volgen doorwaakte nachten, verklaringen en schermutselingen. Hoewel de film midden in de oorlog is gemaakt, is het geen oorlogsfilm. Romantiek speelt weliswaar een belangrijke rol, maar de kern van de film Casablanca is de confrontatie met morele dilemma's. Rick moet zich neutraal opstellen om te voorkomen dat zijn café wordt gesloten. "I stick my neck out for nobody”, is een beroemd geworden citaat. Maar uit allerlei scenes blijkt dat hij toch aan de goede kant staat. Humphrey Bogart speelt zijn rol zó meeslepend dat de film na al die jaren nog overeind staat. Een klassieker!


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Veel figuranten en acteurs die een Duitse rol spelen waren naar Amerika gevluchte Duitse joden of Duitsers die tegen het nazibewind waren.
- Dooley Wilson, die de rol van pianist Sam speelt, was drummer en kon geen piano spelen. Wilson deed de handbewegingen van de pianist na, die buiten beeld de piano bespeelde.[n]