Milieucentra strijden tegen zwerfkapjes

OOSTKAPELLE – Vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) lenen grijpers uit aan inwoners die de rondzwervende mondkapjes en ander afval beu zijn en willen helpen met opruimen.

DOOR ELLEN DE VRIEND

“Die rondslingerende mondkapjes vallen op”, vertelt Monique Jankowski van museum Terra Maris in Oostkapelle. “Je ziet ze overal liggen, vooral buiten bij de supermarkten.” Ze legt uit dat veel mondkapjes van kunststof zijn en dus niet vergaan. “Eenden en andere vogels zijn al in de elastieken verstrikt geraakt, die mondkapjes horen niet in de natuur! Onze opruimactie past daardoor mooi bij de landelijke campagne #mondkapjegeenzwerfkapje van Nederland Schoon. Als mensen toch aan het opruimen zijn, nemen ze vanzelf ook blik, plastic en ander zwerfafval mee. Sowieso wandelen mensen nu veel en als je dan een grijper en een plastic zak meeneemt om afval op te rapen geeft dat je een dubbel goed gevoel.”


Leenbasis
De actie van de Zeeuwse NME’s loopt volgens Jankowski hartstikke goed. “We hebben al ruim honderdvijftig grijpers uitgeleend, vooral veel op Walcheren.” Soms willen mensen het opruimen alleen een paar dagen doen. Daarom is het ook op leenbasis. “Wie echter door wil gaan met opruimen mag de grijper blijven lenen. Dat stimuleren we natuurlijk. Verschillende gemeenten, zoals Vlissingen en Middelburg, stellen ook grijpers beschikbaar.”
Wie een grijper wil lenen om zwerfafval op te ruimen kan mailen naar: mjankowski@terramaris.nl.[n]