Afbeelding

Een slinger van mondkapjes langs het Jaagpad

MIDDELBURG – Saskia Koopman zit op een bankje op het Bolwerk in Middelburg en vertelt dat ze zich vooral ergert aan de overal liggende mondkapjes. “Maanden geleden al ben ik begonnen met die ‘zwerfkapjes’ op te rapen, omdat ze gevaarlijk zijn voor de vogels.”

DOOR ELLEN DE VRIEND

Eigenlijk vindt ze de mondkapjes erg vies. Ze houdt ze vast aan het elastiek, ver van zich af. Soms wel drie tegelijk, totdat ze ze in een prullenbak kan weggooien. “Toen ik las dat je een grijper kan lenen van de gemeente vond ik dat een stuk frisser. Van Terra Maris in Oostkapelle heb ik een grijper gekregen, een fluorescerend hesje en twee grote vuilniszakken. Dat vond ik nogal ambitieus, omdat ik me voornamelijk op de mondkapjes richtte, maar ik ben er toch mee op pad gegaan. Natuurlijk belandde er tijdens mijn dagelijkse wandeling toen ook blik, plastic en ander vuil in de zak.”
Een vriendin van haar raapt ook zwerfafval op in Middelburg en daarom gaan ze nu ook samen op pad. “Een kennis van haar opperde dat we van alle gevonden mondkapjes wel een slinger kunnen maken en die dan ophangen tussen de bomen langs het Jaagpad, met een spandoek erbij van: ben je je mondkapje kwijt? Ze vroeg mij of ik de mondkapjes voor haar wil bewaren, maar dat vind ik te onfris.”
Koopman heeft het idee dat mensen niet altijd moedwillig hun mondkapje weggooien. “Verlies gebeurt ook doordat het uit je jaszak waait. Blikjes Red Bull vind ik wat anders. Dat is wel moedwillig!”[n]