Zonnebloemcampagne:
vrijwilligerswerk in spotlicht

MIDDELBURG/VEERE - In ons land hebben 1,3 miljoen mensen te maken met een matige tot ernstige lichamelijke beperking. Veel Nederlanders realiseren zich niet hoe groot de impact hiervan is en dat een deel van de mensen door hun handicap te maken heeft met sociaal isolement. Zeker in deze coronaperiode. Met een nieuwe televisiecampagne laat de Zonnebloem zien hoe hun vrijwilligers daar verandering in brengen.


Hoofdrolspelers in de nieuwe commercial zijn Jan en Joyce. Jan was 59 jaar getrouwd met Riet. Samen kregen ze twee zonen. Kort na het huwelijk blijkt dat Riet een hartkwaal heeft. Hun leven verandert ingrijpend. Jan wordt mantelzorger en verzorgt haar 40 jaar lang. Hij krijgt haar lijden niet uit zijn hoofd, zo intens was het. Als dezelfde ziekte zich ook bij Jan openbaart, heeft hij pijn en kan lichamelijk steeds minder. De wijkverpleegkundige geeft Zonnebloemvrijwilliger Joyce een seintje.
“Ik kijk uit naar vrijdag, als Joyce komt. Haar vrolijkheid, haar lach. Als ze er is, voelt mijn hoofd lichter.”
Al snel staat Joyce wekelijks bij Jan op de stoep. Met haar zonnige persoonlijkheid en eigengemaakte Surinaamse loempia’s, die Jan zich goed laat smaken. Af en toe gaan ze eropuit. Jan gaat op aanraden van Joyce naar een Zonnebloemactiviteit. En ze praten ze veel. Jan kijkt uit naar de momenten die zijn verdriet naar de achtergrond drijven.
“Als ik bezoek heb, vergeet ik alles even. Ik vind het zo bijzonder dat ze er voor mij is. Ze is een lichtpuntje in mijn leven.”


Wij laten ze niet zitten
Nationale Vereniging de Zonnebloem maakt met de nieuwe campagne duidelijk dat de Zonnebloem mensen met een lichamelijke beperking niet laat zitten. Ook in Zeeland (Walcheren, de Bevelanden, Schouwen Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen) is de Zonnebloem actief. Naast de persoonlijke aandacht die onze vrijwilligers aan de mensen geven, nemen we hen ook mee op pad. We organiseren kleine uitstapjes in de buurt en ook dagjes uit. We zijn een prachtige organisatie die belangrijk werk doet. En we willen er in de komende jaren voor nog meer mensen in Zeeland kunnen zijn. Daar hebben we hulp bij nodig. Meer vrijwilligers, maar ook particulieren en ondernemers die ons willen steunen.
Voor meer informatie plaatselijke Zonnebloemwerk regio Zeeland: www.zonnebloem.nl/zeeuwse-eilanden,
of secretaris regiobestuur mw. A. Dees, anniedees@zeelandnet.nl,
06-27466984.[n]