Woensdag 3 maart

Voorlezen in het Nederlands en Pools

15:30 | ZP Planbureau en bibliotheek

Online Verhalenkoffer: voorlezen in het Nederlands en Pools op woensdag 3 maart van 15.30-16.00 uur. Gratis. Aanmelden: https://www.dezb.nl/agenda/nationale-voorleesdagen-2021/verhalenkoffer---voorlezen-in-het-pools.htmlKom samen lezen, luisteren, zingen en spelen met Coco kan het!Przyjdz i przeczytaj, posluchaj, spiewaj i graj razem, z Coco to mozliwe!Wil jij ook samen met andere kinderen luisteren naar het mooie verhaal over Coco die leert vliegen? Meld je dan aan en luister, zing en speel met ons mee! En wat je wat nóg leuker is? We doen dit in het Nederlands én in het Pools, zodat kinderen die deze talen spreken óók mee kunnen luisteren. Want lezen doen we samen en is voor iedereen!Tijdens deze voorleesactiviteit is een Nederlandse en een Pools sprekende voorlezer aanwezig. Samen lezen we in twee talen voor!

Vrijdag 5 maart

Verhalenkoffer: voorlezen in het Pools

15:30 | ZP Planbureau en bibliotheek

Wil jij ook samen met andere kinderen luisteren naar het mooie verhaal over Coco die leert vliegen? Kom dan naar de bieb en luister, zing en speel met ons mee! En wat je wat nóg leuker is? We doen dit in het Nederlands én in een andere taal, zodat kinderen die deze talen spreken óók mee kunnen luisteren. Want lezen doen we samen en is voor iedereen! De bibliotheek is er voor alle kinderen, ouders en grootouders die samen willen genieten van boeken en (voor)lezen. Samen lezen, luisteren, zingen en spelen in de taal van je hart maakt lezen leuk, vergroot je woordenschat en maakt je wereld groter. Przyjdz i przeczytaj, posluchaj, spiewaj i graj razem, z Coco to mozliwe! Kom samen lezen, luisteren, zingen en spelen met Coco kan het! Tijdens deze voorleesactiviteit is een Nederlandse en een Pools sprekende voorlezer aanwezig. Samen lezen we in twee talen voor! Vrijdag 5 maart van 15.30-16.00 uur in ZB Bibliotheek Middelburg, Kousteensedijk 7, Middelburg. Gratis, aanmelden via de website.

Zondag 7 maart

Genieten van Kunst en Cultuur in coronatijd kan gerust

10:00 | Atelier Hoed Gezien

Tijdens de Kunst- en Cultuurroute Middelburg krijgen kunstwerken een prominente plaats in het raam of etalage van de ateliers. Bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg krijgt iedere maand een andere kunstenaar ‘de etalage’ tot zijn of haar beschikking en zijn de kunstwerken 4 weken lang te bekijken. De volgende routezondag is er weer een andere kunstenaar aan de beurt. Veilig een ommetje doen langs wisselende tentoonstellingen kan dus iedere dag van de week. Kunstenaar van de maand is Kees van de Wetering uit Burgh- Haamstede met drie aquarellen met verschillende onderwerpen. Met het delicate transparante kleuren palet, kenmerkend voor een aquarel, schildert Kees van de Wetering met verticale structuren en verspringende kleurvlakken een fantasie vertaling van het onderwerp. Een portret van de heer en mevrouw Flamingo, een gezicht op Venetië en een impressie met Klaprozen, geven een goed beeld van deze techniek. Tijdens de routezondag op 7 mrt. t/m week 12 (2021) Wim Stok (schilderijen, een vertaling van zijn indrukken en kijk op Zeeland). Adres: Nadorstweg 38, 4333 AN Middelburg. Veilig achter het glas kunt u genieten van al het moois. Er is een uitgebreide beschrijving over kunstwerken en over de makers daarvan. Loop de route en volg de Kunst- en Cultuurvlaggen, kijk nieuwsgierig naar binnen en pak een plattegrond mee of kijk op www.kunstroutemiddelburg.nl

Dinsdag 9 maart

Een avond online met Lize Spit & Rob van Essen

19:00 | ZP Planbureau en bibliotheek

Dinsdag 9 maart van 19.00 tot 19.45 uur | Online. In het kader van het Voorwoord van de Boekenweek (6 t/m 14 maart) organiseren ZB| Bibliotheek van Zeeland en de Drvkkery een online avond met Lize Spit en Rob van Essen. Op dinsdag 9 maart kunt u om 19.00 uur vanuit uw eigen woonkamer inloggen voor een online meeting met twee ‘schrijvers op je scherm’. Het gesprek wordt geleid door PZC-journalist Jan van Damme. Lize Spit en Rob van Essen zijn allebei schrijver en ook nog eens geliefden. U mag een kijkje nemen in hun keuken, letterlijk en figuurlijk, aangezien hun schrijftafel in de keuken staat. Tijdens het gesprek gaat Jan van Damme terug naar de basis in een poging hun boeken aan de realiteit te verbinden. Een gesprek over de rol van literatuur en meer in het bijzonder de kracht van het boek als gids door onze onstuimige werkelijkheid. Aanmelden en meer informatie op de website.

Woensdag 10 maart

Online Kids College met Niels van den Berge

15:00 | ZP Planbureau en bibliotheek

Woensdag 10 maart van 15.00 tot 16.00 uur | Online. Kosten: gratis. Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021, maar hoe werkt dat nou precies? Waarom houden we in Nederland verkiezingen? Wat gebeurt er als je stemt? En hoe kun je zelf ooit in de tweede kamer komen? Op 10 maart om 15.00 uur, hebben we een speciaal Kids College met Tweede Kamerlid Niels van den Berge! Niels komt oorspronkelijk uit Tholen, en zit voor de partij GroenLinks in de Tweede Kamer. Ook aankomende verkiezingen staat hij weer op de lijst, dus hij kan je alles vertellen over hoe de verkiezingen in hun werk gaan. Naast dat Niels over zijn ervaringen vertelt, is er ook alle mogelijkheid om vragen te stellen! Wil je erbij zijn, stuur dan een mailtje naar junior@ucr.nl.

Online Verhalenkoffer

15:30 | ZP Planbureau en bibliotheek

Woensdag 10 maart van 15.30-16.00 uur. Online, de link voor Teams ontvang je na aanmelden op de website. Wil jij ook samen met andere kinderen luisteren naar het mooie verhaal over Coco die leert vliegen? Ga dan met ons online en luister, zing en speel met ons mee.
We doen dit in het Nederlands én in het Turks, zodat kinderen die deze talen spreken óók mee kunnen luisteren. Want lezen doen we samen en is voor iedereen! De bibliotheek is er voor alle kinderen, ouders en grootouders die samen willen genieten van boeken en (voor)lezen. Samen lezen, luisteren, zingen en spelen in de taal van je hart maakt lezen leuk, vergroot je woordenschat en maakt je wereld groter. Gelin birlikte okuyalim, dinleyelim, sarki söyleyelim ve oynayalim. Coco ile bunlarin hepsini yapabiliriz! Tijdens deze voorleesactiviteit is een Nederlandse en een Turks sprekende voorlezer aanwezig. Samen lezen we in twee talen voor!

Donderdag 11 maart

Online Zeeuws Verkiezingsdebat

11:00 | ZP Planbureau en bibliotheek

Donderdag 11 maart van 11.00 tot 12.00, Online.Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Om de Zeeuwen hierop voor te bereiden organiseert ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland het Zeeuwse online verkiezingsdebat op 11 maart aanstaande om 11.00 uur. Tijdens dit debat, onder leiding van Peter Joosse, politicoloog en voormalig griffier Provincie Zeeland, zullen diverse (kandidaat-)Kamerleden van politieke partijen de degens kruisen over de volgende thema’s: Bereikbaarheid – Economie – Gemeentefinanciën – GezondheidszorgMeedoen: Je kunt de interactieve livestream volgen via: https://www.dezb.nl/livestreamstem21.htmlTijdens het debat kun je jouw vraag stellen aan de politici via een speciaal WhatsApp-nummer dat in de uitzending in beeld komt. Deelnemers aan het debat zijn binnenkort bekend. Check dezb.nl/verkiezingen voor actuele informatie.In een uur tijd krijg je als kijker en deelnemer meer duidelijkheid over hoe de verschillende partijen aankijken tegen een aantal belangrijke thema’s.De organisatie is in handen van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, mede mogelijk gemaakt door Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) en Europe Direct.