Dinsdag 9 maart

Een avond online met Lize Spit & Rob van Essen

19:00 | online

van 19.00 tot 19.45 uur. In het kader van het Voorwoord van de Boekenweek (6 t/m 14 maart) organiseren ZB| Bibliotheek van Zeeland en de Drvkkery een online avond met Lize Spit en Rob van Essen. Op dinsdag 9 maart kunt u om 19.00 uur vanuit uw eigen woonkamer inloggen voor een online meeting met twee ‘schrijvers op je scherm’. Het gesprek wordt geleid door PZC-journalist Jan van Damme. Lize Spit en Rob van Essen zijn allebei schrijver en ook nog eens geliefden. U mag een kijkje nemen in hun keuken, letterlijk en figuurlijk, aangezien hun schrijftafel in de keuken staat. Tijdens het gesprek gaat Jan van Damme terug naar de basis in een poging hun boeken aan de realiteit te verbinden. Een gesprek over de rol van literatuur en meer in het bijzonder de kracht van het boek als gids door onze onstuimige werkelijkheid. Aanmelden en meer informatie op de website.

Woensdag 10 maart

Online Kids College met Niels van den Berge

15:00 | online

Woensdag 10 maart van 15.00 tot 16.00 uur. Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021, maar hoe werkt dat nou precies? Waarom houden we in Nederland verkiezingen? Wat gebeurt er als je stemt? En hoe kun je zelf ooit in de tweede kamer komen? Op 10 maart om 15.00 uur, hebben we, online, een speciaal Kids College met Tweede Kamerlid Niels van den Berge! Niels komt oorspronkelijk uit Tholen, en zit voor de partij GroenLinks in de Tweede Kamer. Ook aankomende verkiezingen staat hij weer op de lijst. Naast dat Niels over zijn ervaringen vertelt, is er ook alle mogelijkheid om vragen te stellen! Wil je erbij zijn, stuur dan een mailtje naar junior@ucr.nl.

Online Verhalenkoffer

15:30 | online

Woensdag 10 maart van 15.30-16.00 uur. Online, de link voor Teams ontvang je na aanmelden op de website. Wil jij ook samen met andere kinderen luisteren naar het mooie verhaal over Coco die leert vliegen? Ga dan met ons online en luister, zing en speel met ons mee. We doen dit in het Nederlands én in het Turks, zodat kinderen die deze talen spreken óók mee kunnen luisteren. Samen lezen, luisteren, zingen en spelen in de taal van je hart maakt lezen leuk, vergroot je woordenschat en maakt je wereld groter. Gelin birlikte okuyalim, dinleyelim, sarki söyleyelim ve oynayalim. Coco ile bunlarin hepsini yapabiliriz! Tijdens deze voorleesactiviteit is een Nederlandse en een Turks sprekende voorlezer aanwezig. Samen lezen we in twee talen voor!

Online bijeenkomst Van lezen word je beter!

20:00 | online

Wil je weten welke boeken schrijver Philip Huff door zijn ziekenhuistijd hielpen? Benieuwd waarom huisarts Judith Verhoog romans gaat voorschrijven aan haar patiënten? Nieuwsgierig welke boeken de Culturele Apothekers aanraden bij corona-somberte? Kom dan naar de online bijeenkomst ‘Van lezen word je beter!’ In 2020 won de Culturele Apotheek met haar leeslustbevorderende aanpak de Jan van Luxemburgprijs. Het prijzengeld gebruikten zij om – samen met een aantal huisartsen – een digitale boekenlijst samen te stellen voor in de huisartsenpraktijk. Op 10 maart lanceren ze deze boekenlijst tijdens een online bijeenkomst over de heilzame werking van verhalen en gedichten. Met bijdragen van schrijver Philip Huff, huisarts Judith Verhoog, filosoof Maarten Meester en schrijfster Carla de Jong. Madeleine Kasten, voorzitter van het Jan van Luxemburgprogramma, reikt aansluitend de prijs uit aan de Culturele Apotheek. Woensdag 10 maart van 20.00 tot 21.00 uur, online via Zoom. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar vraag@cultureleapotheek.nl. Je ontvangt dan tijdig de zoom-link.

Donderdag 11 maart

Online Zeeuws Verkiezingsdebat

11:00 | online

Donderdag 11 maart van 11.00 tot 12.00 uur. Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Om de Zeeuwen hierop voor te bereiden organiseert ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland het Zeeuwse online verkiezingsdebat op 11 maart om 11.00 uur. Tijdens dit debat, onder leiding van Peter Joosse, politicoloog en voormalig griffier Provincie Zeeland, zullen diverse (kandidaat-)Kamerleden van politieke partijen de degens kruisen over de volgende thema’s: Bereikbaarheid – Economie – Gemeentefinanciën – GezondheidszorgMeedoen: Je kunt de interactieve livestream volgen via: https://www.dezb.nl/livestreamstem21.html. Tijdens het debat kun je jouw vraag stellen aan de politici via een speciaal WhatsApp-nummer dat in de uitzending in beeld komt. Check dezb.nl/verkiezingen voor actuele informatie.

Vrijdag 12 maart

Kinderkunstcollege Online

13:00-14:00 | online

Vrijdag 12 maart van 13.00 tot 14.00 uur, Online via school. Duik in de keuken en ga op zoek naar een ui, want deze speelt de hoofdrol in een interessant online Kinderkunstcollege waarin je leert kijken, tekenen en koken. Hmm… koken? Ja, maar we koken niet om iets op te eten, maar we maken onze eigen verf. Nieuwsgierig? Doe mee en laat je verrassen, want dit heb je nog niet eerder gedaan. Agnes den Hartogh neemt je mee in de wereld van uien: wat voor uien bestaan er eigenlijk allemaal? Hoe schilderen andere kunstenaars deze? Je leert over licht en schaduw, vormverschillen. In dit college zul je zien dat je tekenen stap voor stap kunt leren. Je hebt er deze keer weinig voor nodig: een vel papier, een potlood en… uien. En natuurlijk een pannetje meteen beetje water voor het ‘verflaboratorium!’. Agnes laat samen met een aantal kinderen zien hoe alles gaat: en als zij het kunnen, kun jij het ook! Wil je dat jouw leerlingen meedoen aan deze activiteit, stuur dan een mail naar educatie@dezb.nl

Woensdag 17 maart

Expositie Kinderkunstweek 10 jaar verwoord en verbeeld

9:00 | Etalage ZB Planbureau en Bibliotheek

Deze week staat de etalage van ZB Middelburg geheel in het teken van 10 jaar Kinderkunstweek. Alle posters en kunstwerken van de afgelopen jaren zijn in deze expo te bewonderen. De moeite waard om eens langs te lopen tijdens de Kinderkunstweek. 2 t/m 21 maart - Etalage ZB.

Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien t/m 31 mei in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.

TennisClinics voor Jeugd

15:00 | Tennispark De Veste

TennisSchoolMiddelburg organiseert, in samenwerking met de gemeente en tennisvereniging MLTC, in maart diverse TennismakingsClinics welke gratis en geheel vrijblijvend bezocht kunnen worden. Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er op woensdag 17, 24 en 31 maart clinics. Van 15.00-16.00 uur voor kinderen uit groep 2 t/m 5; voor kinderen uit groep 6 t/m 8 van 16.00-17.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht! Volwassenen kunnen op 20 en 27 maart deelnemen aan de clinic. De aanvangstijd is nog niet bekend. Deelnemers worden uiteraard vooraf persoonlijk geïnformeerd over de aanvangstijd. Ook voor de volwassenen geldt dat vooraf aanmelden verplicht is. Meer informatie kun je vinden op www.tsmtennis.nl/training. MLTC is de grootste vereniging in de regio met de meeste jeugdleden. Met tennispark De Veste als thuisbasis beschikt zij over maar liefst 12 banen (4 gravelbanen en 8 kunstgrasbanen). Inmiddels is de vereniging ook druk bezig met het realiseren van padelbanen.