Mark de Groot
Mark de Groot Foto: Ellen de Vriend

Nieuwe jeugdthriller van Mark de Groot

MIDDELBURG – Mark de Groot (1974) uit Middelburg publiceert vrijdag 26 maart officieel zijn nieuwe YA thriller ‘Skygge’ in de Drvkkery. Door covid-19 wordt deze presentatie gefilmd, zonder publiek.

DOOR ELLEN DE VRIEND


“Jan de Vlieger verzorgt de introductie, het lied ‘Skygge’ wordt live gespeeld door Floris Huetink, ik lees voor uit het boek. Floris sluit af met het lied ‘Genoeg’. Daarna is de presentatie online te zien. Eric Holm neemt een korte documentaire op die op Omroep Zeeland wordt uitgezonden", vertelt Mark. Hij schreef eerder het fantasyboek ‘Het zoekavontuur van Geenhoorn’ en de crime novelle ‘Harde les’. Hoofdpersoon is Sam. Hij woont in het noorden van Noorwegen in een plaats waar het, na een grote ramp, zes maanden per jaar donker is. Er zijn duistere krachten aan het werk in Skygge; een aardbeving, de sluiting van de mijn, de leegloop die daarop volgt en een nieuwe ramp die dreigt.


Parallel
Als Sam een half jaar op Jamaica woont, vraagt zijn beste vriendin in Skygge om zijn hulp en gaat hij terug naar Noorwegen. Mark heeft zich voor dit boek laten inspireren door het Noorse stadje Rjukan, waar het zes maanden per jaar donker is. "Ik heb het dorp verplaatst naar het noorden en Skygge genoemd: schaduw. Een spelling tussen licht en duisternis. Er valt een parallel te trekken met de tegenwoordige tijd; onze wereld bevindt zich momenteel in een lange, donkere tunnel door een ramp die is voortgekomen uit onverantwoord menselijk handelen. Maar er is hoop, licht aan het eind van de tunnel…” [n]