Marian Smit in B'tje Anders
Marian Smit in B'tje Anders Foto: B'tje Anders

MIDDELBURG - Marian Smit, mede-eigenaar van Frietboetiek B'tje Anders, in de Middelburgse Reigerstraat, bakt al zesendertig jaar friet. Het zijn andere tijden, maar zo gek veel is er volgens haar nu ook weer niet veranderd.

"Jij denkt dat we tegenwoordig veel meer snacks in het assortiment hebben dan toen? Dat valt mee hoor. Toen had je ook al de kroket, pikanto en berenklauw. Het aanbod is altijd divers geweest. Onze manier van werken is in de basis ook nog net zoals toen. Het grootste verschil zit 'm waarschijnlijk in het publiek. De mensen zijn veeleisender geworden. Ze willen de sausjes gescheiden, vegetarische snacks of friet zonder zout."
Marian en haar man Rob openden hun zaak in 2009, met het idee om 'gewoon een puike frietkraam te starten', met een frietluik. Dat ging allemaal zo goed dat de zaak al snel geleidelijk werd uitgebreid. Nu is het een groot en populair cafetaria, waar mensen ook graag blijven zitten. Het frietluik is het afgelopen jaar alleen weer in gebruik genomen in verband met de coronacrisis.
Marian ging als elfjarig meisje al mee met haar moeder die in Tilburg ook een eigen frietzaak had. Ze bediende er een ander publiek dan in Middelburg. Marian: "daar hadden we bijvoorbeeld ook een groep kampbewoners als vaste gasten. Die bestelden zes halve haantjes en een pan friet. Dat zie je nu nog maar zelden". Lachend: "dat is nu een beetje anders ja."[n]