Nina Kulišic
Nina Kulišic Foto: Edwin Mijnsbergen

Nehalennia SSG als
virtueel poppenhuis

MIDDELBURG - Door de lockdown zien ook scholengemeenschappen zich genoodzaakt veel dingen anders te organiseren. Nehalennia SSG in Middelburg organiseert de open dagen van 2021 dit jaar grotendeels digitaal. Docente Nina Kulis?ic´ had het liever anders gezien maar maakt er met haar collega's maar meteen een spektakel van.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Sommige mensen in Middelburg kennen haar als 'Nina Elements', de naam van haar eigen bedrijf, een creatief bureau, maar Nina Kulis?ic´ is ook al jarenlang docente aan Nehalennia SSG in Middelburg. Nu, aangejaagd door de beperkingen die de lockdown door de Nederlandse overheid met zich meebrengt, kan ze haar digitale creativiteit ook kwijt in haar werk voor de school. De scholengemeenschap heeft besloten de jaarlijkse open dagen virtueel te organiseren, onder leiding van een team dat de ervaring zo echt mogelijk moet doen lijken. Tegelijkertijd wordt er breder ingezet op sociale media, iets waar Nina ook al veel ervaring mee heeft opgedaan.


Er wat moois van maken

"Als we het dan toch digitaal moeten doen, dan doen we het ook maar meteen goed", legt Nina uit. "We hebben er echt creatief over nagedacht. Het is niet alleen online geworden, het is meer dan dat! Je kunt daadwerkelijk in de school 'springen' en rondlopen door een omgeving vol 360 graden foto's. Daarnaast kun je je inschrijven als VIP. Op Nehalennia is dit een 'Virtual Important Person'. Als VIP kies je een tijdstip uit waarop de leerlingen en ouders of verzorgers samen met een docent live backstage gaan door de school. Het is als het ware een live callcenter waar vragen gesteld kunnen worden aan alle docenten, teamleiders en het zorgteam. VIP's worden ook voorgesteld aan andere docenten en medewerkers. We noemen het een virtueel poppenhuis."


Sociale Media

Nina vindt het jammer dat alles online moet dit jaar, maar ze is tegelijkertijd razend enthousiast en wil er samen met haar collega's een mooie draai aan geven. Ze legt uit dat de school tot voor kort wel al behoorlijk actief was online, maar dat veel mogelijkheden nog onbenut werden gelaten. Nina: "Als een school goed onderwijs levert dan is dat vanzelfsprekend voor de docenten en denken zij er niet aan om de school nog beter te promoten. Het mooie is dat wanneer een team er mee aan de slag gaat en alle goede punten uitlicht iedereen zich weer realiseert dat de school echt veel heeft te bieden en goed onderwijs levert. Dat geeft iedereen nieuwe energie."


Daar waar de doelgroepen zijn
De open dagen oude stijl zorgden ieder jaar voor genoeg aanmeldingen. Nehalennia groeit nog altijd. Maar nu wordt de sprong naar sociale media ook echt gemaakt. Niet alleen een paar foto's op LinkenIn, maar daadwerkelijk aan de slag met creatieve docenten, op platformen als Snapchat, TikTok en Instagram. Wat dat betreft hebben ze aan collega Nina in ieder geval een goede collega. Door haar werkzaamheden als ZZP'er kent ze de wereld van sociale media als geen ander. Ze begrijpt dat je daar moet zijn waar de doelgroepen ook zitten.[n]