Gina van de Bosse
Gina van de Bosse Foto: Ellen de Vriend

MIDDELBURG – Gina van de Bosse (12) helpt al ongeveer anderhalf jaar als vrijwilligster bij kinderboerderij de Klepperhoeve in Middelburg. Er is zoveel animo voor, dat er zelfs een wachtlijst is met tieners die het werk ook willen doen.


Gina houdt veel van dieren en vindt ermee omgaan erg leuk, daarom helpt ze op woensdagmiddag altijd met de verzorging van de boerderijdieren. Ook werkt ze tijdens de vakanties soms nog extra. Er is altijd wat te doen. “De dieren moeten verzorgd worden en er is, buiten coronatijd, ook hulp nodig bij de activiteiten.” De vijfentwintig jeugdvrijwilligers van de Klepperhoeve zijn tussen de elf en vijftien jaar en er zijn meer meisjes dan jongens. “Op zondag zijn er nog een paar meisjes van achttien en negentien jaar die het nog altijd leuk vinden om te komen helpen,” legt hoofd dierverzorging Milly Kooger uit. “Zij hebben al een jarenlange ervaring maar weten dat, als ze hun plekje opgeven, er een heleboel wachtenden zijn.”
Op de wachtlijst voor vrijwilligers staan ongeveer veertig tieners, die soms wel een jaar of meer moeten wachten voordat ze aan de slag kunnen. Vaak komen er na de zomervakantie plekken vrij omdat tieners dan naar het voortgezet onderwijs gaan en minder tijd hebben om op de kinderboerderij te komen helpen. Naast de jeugdvrijwilligers zijn er ook tien volwassen vrijwilligers.

Tommy en Nick
Gina hoeft er niet lang over na te denken welke dieren ze het liefst vindt. Dat zijn zonder twijfel de ezels Tommy en Nick. “Ik vind ze zo schattig en het is leuk om ze te verzorgen. Ik hou ook van paarden.” Ondertussen haalt ze een borstel over de vacht van Tommy. Aan het hek hangt zijn eigen verzorgtas, waarin al zijn spullen zitten. Gina is blij dat ze weer op het terrein van de kinderboerderij mag helpen.
Nu er geen bezoekers zijn hoeft ze ook niet extra voorzichtig te zijn, al wast iedereen wel vaker zijn handen en letten ze erop dat ze voldoende afstand houden van elkaar. “Maar bijna al het werk is in de buitenlucht.”[n]