Fenna Koot.
Fenna Koot. Foto: Anne Breel

Expositie 'CAESUUR en het object'

MIDDELBURG - Corona en de daaruit voortvloeiende maatregelen heeft ook ruimteCAESUUR zeer beperkt in haar werking. Daarom hebben we de expositie ‘CAESUUR en het object’ georganiseerd: acht kunstenaars hebben werk gemaakt dat een tijdje in CAESUUR te zien was en vanaf 3 april een plek krijgt in de openbare ruimte van Middelburg. En wel ook in uw woonomgeving. De kunstenaars: Marinus van Dijke, Poppy JacksonGB, Ko de Jonge, Fenna Koot, Giel Louws, Hans Overvliet, Jorieke Rottier en Vincent VoillatFR.


RuimteCAESUUR is een fysieke plek waar tentoonstellingen opgebouwd worden, en bezocht. Er wordt een mogelijkheid geboden tot interactie tussen een object en een bezoeker. En dat niet alleen, objecten verhouden zich tot elkaar, tot de ruimte, tot een discours. Voor veel kunstenaars is dit een belangrijk proces: het overbrengen en vormen van ideeën door middel van het plaatsen van objecten in een ruimte. Daarnaast zijn er kunstenaars voor wie het object en de ontmoeting met dit object essentieel zijn; het is het hart van hun praktijk. Zij zijn afhankelijk van het unieke moment dat een kijker het gemaakte object ontmoet. Daar waar andere kunstenaars alternatieven hebben, zoals digitale presentaties, of andere representaties van hun werk.


Aandacht voor het object

De aandacht voor het object speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van ruimteCAESUUR: de afgelopen jaren hebben we meerdere tentoonstellingen gemaakt rondom dit thema. Wij constateren dat er in de laatste jaren minder mogelijkheden zijn voor professionele kunstenaars die met fysieke media werken om hun werk te tonen. We spreken bijvoorbeeld over schilders, beeldhouwers, keramisten, en installatiekunstenaars waarvoor het object het medium is. Door politieke en maatschappelijke omstandigheden is het aantal plekken waar het werk getoond kan worden veel kleiner geworden. De Coronacrisis heeft deze omstandigheden verder verscherpt. Dit alles vormt de aanleiding voor CAESUUR om een project te initiëren dat het object, en de ontmoeting hiermee, centraal stelt.


Kunstenaars

RuimteCAESUUR nodigde acht kunstenaars uit voor wie het fysieke object centraal staat in hun praktijk. Zij vroeg deze kunstenaars om een object te leveren dat in de openbare ruimte van de stad Middelburg geplaatst wordt. CAESUUR stelde ze ten toon in haar etalage. Daarna worden de werken in de stad geplaatst en wordt er een rondlooplijst gepubliceerd. Dit stelt de bezoekers in staat tot het bezoeken en ontmoeten van deze werken. De werken beleven in de stad hun ultieme fysische functies; ze kunnen bekeken worden, aangeraakt, en gaan relaties aan op vele niveaus. Daarbij zijn ze ook kwetsbaar, ze zijn blootgesteld aan weersomstandigheden en de genade van het publiek. We ‘gebruiken’ de openbare ruimte dus ook een beetje ‘in plaats van’ de sterk verminderde binnenruimtes.

TeamCAESUUR: Jorieke Rottier, Willy van Houtum, Giel Louws, Dani Ploeger & Hans Overvliet.[n]