Owen zit in het 3e jaar van het vmbo op CSW: “Het is hier mooi en groot. Er is veel apparatuur, leuk om wat te kunnen uitproberen.”
Owen zit in het 3e jaar van het vmbo op CSW: “Het is hier mooi en groot. Er is veel apparatuur, leuk om wat te kunnen uitproberen.” Foto:

Bedrijfsleven en onderwijs investeren in techniek

De Nederlandse, en ook de Zeeuwse, arbeidsmarkt schreeuwt al jaren om meer instroom van jonge mensen in de technische en logistieke sectoren. Het belang voor de bedrijven die afhankelijk zijn van technische kennis en vaardigheden is groot. Onze huidige samenleving hangt van hoogwaardige technologie aan elkaar. In de zorg, de industrie, de logistiek wordt het belang van techniek steeds groter.

Om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek heeft de overheid in 2020 besloten om jaarlijks 100 miljoen extra uit te trekken voor verbetering van het technisch onderwijs. Deze subsidie ‘Sterk Techniek Onderwijs’ gaat uit van samenwerking met basisscholen, MBO-scholen en vooral het bedrijfsleven. Op deze manier moet het VMBO-onderwijs een inhaalslag kunnen maken zodat jongeren kennismaken en leren over moderne technieken, zoals domotica, robotica, drones, computergestuurde machines en nog veel meer. Want er is geen sector meer in Nederland waar deze technieken niet worden toegepast.

Al jaren melden zich relatief veel leerlingen voor technische opleidingen bij de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Maar tegelijkertijd kiezen in onze provincie heel weinig meisjes voor een technische opleiding, terwijl er in de technologie en logistiek juist heel veel functies zijn die uitermate geschikt zijn voor vrouwen. In Zeeland hebben de scholen in het voortgezet onderwijs de kans om gezamenlijk 10 miljoen euro subsidie te krijgen met beide handen aangegrepen. Ook ROC Scalda is aangesloten als projectpartner. Uiteraard is ook het Zeeuws bedrijfsleven aangesloten. Dat zij de projectdoelstellingen onderschrijven en belangrijk vinden blijkt uit het feit dat het bedrijfsleven garant staat voor tien procent co-financiering.

Volgens Jan van Nierop (landelijk kartrekker van Sterk Techniek Onderwijs en voorzitter van de Stichting Platforms VMBO) is deze provinciale samenwerking uniek in Nederland. Bijzonder noemt hij ook dat de projectpartners er ondanks alle corona-perikelen toch in slagen het project voort te stuwen. De voorzitter van de stuurgroep Sterk Techniek Onderwijs Zeeland Guus Hagt (bestuurder van de Mondia-scholengroep) is trots op deze ontwikkeling waarbij niet alleen het regionale technisch onderwijs wordt versterkt en gemoderniseerd, maar er gezamenlijk ook aan Zeeuwse doelstellingen wordt gewerkt. Als voorbeeld noemt hij de aanpak van het toenemende tekort van techniekdocenten. Samen met het bedrijfsleven worden werknemers uit de bedrijven opgeleid om een deel van taak ook te besteden in het onderwijs. Veel mensen vinden het immers leuk om jongeren op weg te helpen naar een professionele technische loopbaan. Daarmee worden tegelijkertijd de docententeams voorzien van actuele technische kennis die in het bedrijfsleven aanwezig is.

Het hele project wordt ondersteund vanuit het Huis van de Techniek. Guus Hagt heeft er alle vertrouwen in dat dit unieke project het technisch onderwijs in Zeeland een flinke boost zal geven. Jan van Nierop beaamt dit: ‘'Met dit project onderscheidt Zeeland zich in positieve zin van veel andere regio's waar de aanpak veel lokaler en minder voortvarend is.''