Afbeelding
Foto: Drvkkery

Boekentip Drvkkery

MIDDELBURG - Het is geen vakantie, maar doordat je vooral thuis moet blijven, is er tijd voor andere zaken, zoals het lezen van een goed boek. Het personeel van De Drvkkery geeft leestips. Deze week: De dwaler, van Roos van Rijswijk.


In deze surrealistische verhalenbundel schetst Roos van Rijswijk onalledaagse werelden vol alledaagse hoofdrolspelers. Empathie stroomt in dit boek uit de kraan. Met de overleden Ed valt nog te praten door middel van een eivormig apparaat, totdat zijn vrouw zijn aanwezigheid zat is. Midden in een villawijk besluit Alfred om voor de rest van zijn bestaan op de grond te blijven liggen. Het is een kwestie van weken voordat Alfred een ding is geworden.

Tussen de technologische vooruitgang en nieuwe maatschappelijke verhoudingen ploetert één element onbeholpen voort: de mens. Nog altijd hangend in alledaagse patronen, beslommeringen en kleine ergernissen. De plottwist tussen het doodnormale en het surrealistische ligt daardoor in elke zin op de loer. De dwaler is een prachtig geschreven boek dat op sommige momenten haast leest als een gedicht. Een aanrader![n]