Aan de slag met CooL voor een gezonde leefstijl in Zeeland

MIDDELBURG - De oproep tot een gezonde leefstijl is sinds Corona luider geworden. Gelukkig is er met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) een laagdrempelig effectief programma gekomen, waarin mensen gecoacht worden naar een gezonde leefstijl. De interventie wordt volledig vergoed binnen de basisverzekering, waarbij geen eigen risico geldt.


In april starten vijf leefstijlcoaches die gecontracteerd zijn door PeriScaldes met de GLI op de eilanden Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duivenland. Zij bieden de GLI Coaching op Leefstijl (CooL) aan.

Dit is een tweejarig leefstijlprogramma voor mensen met obesitas of overgewicht.


Het belang van gezonde leefstijl
Ongezonde leefstijl is een belangrijke oorzaak van gezondheid en ziekte. Veel chronische aandoeningen zoals diabetes, COPD en hartfalen kunnen veroorzaakt worden door ongezonde leefstijl. Door het gebruik van alcohol, tabak, te weinig bewegen en een ongezonde voeding sterven jaarlijks ruim 35.000 mensen in Nederland. Een gezonde leefstijl kan daarom veel leed en vroegtijdige sterfte voorkomen. In het algemeen ervaren deelnemers aan CooL een verbeterde kwaliteit van leven.


Wat doet een leefstijlcoach?

De leefstijlcoach heeft een brede kennis van alle leefstijlfactoren, zoals bewegen, voeding,slaap, stress en ontspanning en de invloed daarvan op gezondheid. Een leefstijlcoach kijkt samen met de deelnemer hoe zijn of haar leefstijl eruit ziet en wat hij of zij wil bereiken. De leefstijlcoach helpt daarin keuzes te maken en in actie te komen én om de gezondere leefstijl vast te houden.


Hoe en waar wordt het georganiseerd

Sinds 2019 wordt de GLI vergoed vanuit de basisverzekering. Op Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Duivenland was er echter nog geen aanbod en moesten mensen naar Zeeuws-Vlaanderen of Brabant om deel te nemen aan de GLI. PeriScaldes, de eerstelijnsorganisatie van huisartsen boven de Westerschelde, heeft vanaf 2021 leefstijlcoaches gecontracteerd voor de uitvoering van het leefstijlprogramma CooL.

Het streven is om elk kwartaal minstens één CooL groep per eiland van start te laten gaan. Inmiddels zijn er al voldoende aanmeldingen om te starten in Arnemuiden, Goes, Heinkenszand, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee.


Voor wie is het CooL programma

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van CooL is een verwijzing van de huisarts nodig. Volwassenen met obesitas (een BMI vanaf 30) komen hiervoor in aanmerking.

Ook volwassenen met overgewicht (BMI vanaf 25) en een verhoogd risico op hart en vaatziekten of diabetes, met artrose of slaapapneu komen in aanmerking voor een vergoeding.


Inhoud van het programma
Het leefstijlprogramma CooL bestaat uit 8 persoonlijke coaching gesprekken en 16 groepsbijeenkomsten verdeeld over 24 maanden. Deze tijd is nodig voor het bereiken van duurzame gedragsverandering. Een CooL groep bestaat uit minimaal 8 tot maximaal 16 personen. Onze oproep: “Wil jij aan je leefstijl werken? Neem dan contact op met je huisarts of met een van de leefstijlcoaches. Zij helpen je graag!”


Informatie
PeriScaldes: https://www.periscaldes.nl, contactpersoon Annette Aertssen

tel: 06-43626931, Tom Erpelinck, leefstijlcoach in gemeente Middelburg en Veere, tel: 06-10767334 Email: tom.erpelinck@gmail.com[n]