Nel Wisse, vrijwilliger in Middelburg
Nel Wisse, vrijwilliger in Middelburg Foto: Anda van Riet

Lancering brochure
Samen Ouder Worden

MIDDELBURG - Op woensdag 7 april heeft Carla van Doorn, wethouder van de gemeente Middelburg, de brochure Samen Ouder Worden in Middelburg in ontvangst genomen. Dat was tegelijk ook de start van de gelijknamige campagne.


Samen ouder worden in Middelburg is een uitgave van Samen Ouder Worden, een landelijk programma van de vereniging NOV (Platform Vrijwillige Inzet) en Welzijn Middelburg. Welzijn Middelburg heeft contact gelegd met lokale organisaties en met ouderen die vrijwilligerswerk doen. Hun verhalen zijn opgetekend en geven samen met de foto’s van Anda van Riet een goed beeld van enthousiaste ouderen die, nu ze meer tijd hebben, zich inzetten voor anderen. Jan Franse, een van de geportretteerde vrijwilligers, heeft de publicatie aan de wethouder overhandigd, waarna ze in gesprek gingen over onderwerpen die in de brochure worden aangestipt.


Inzet vrijwilligers

Samen Ouder Worden zet in op nieuwe samenwerkingen met ouderen, vrijwilligers, bewonersinitiatieven, gemeenten en beroepskrachten in zorg en welzijn, die beter aansluiten bij de wensen van ouderen. De inzet van vrijwilligers is essentieel. Daarbij worden ouderen uitdrukkelijk uitgenodigd om als vrijwilliger bij te dragen aan een zinvol(ler) leven voor ouderen.


Onderdeel van de samenleving

In de brochure vertellen acht Middelburgse zestigplussers hun verhaal. Over hun levensloop, hoe zij omgaan met het ouder worden en hoe zij hun leven invullen. Onderwerpen als verlies en rouw, verhuizing, eenzaamheid en gezondheid komen in hun verhalen aan bod. Ook het thema vrijwilligerswerk krijgt aandacht. Alle geïnterviewden vinden het belangrijk anderen te kunnen helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk voelen zij zich onderdeel van de samenleving. Iedereen kan als vrijwilliger aan de slag: ook als je ouder bent kun je veel betekenen voor een ander.


Verspreiding brochures

De brochures worden de komende tijd verspreid onder vooral zestigplussers en andere geïnteresseerde inwoners van Middelburg. Dat zal voornamelijk gebeuren via organisaties die met en voor ouderen werken en - zodra dat weer mogelijk is - en via de bibliotheek, leestafels van kappers, horeca en huisartsen. Het streven is verder ook om later - als het coronavirus is ingedamd - studenten en docenten van beroepsopleidingen (mbo en hbo) uit te nodigen om samen over de verhalen in de brochure van gedachten te wisselen. Een aantal van de geïnterviewden zal graag met studenten in gesprek gaan. Jongeren kunnen leren van hun kennis en levenservaring en hoe te genieten van de kleine dingen die het leven biedt.

De brochure kan worden aangevraagd bij Welzijn Middelburg via Janneke Nijssen, j.nijssen@welzijnmiddelburg.nl | 06 51 65 19 62.[n]