21-28 april

Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere. Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.


Woensdag 21 april

Online meertalig voorlezen

15:30 |

Woensdag 21 april van 15.30 tot 16.00u, online: Het boekje Woeste Willem wordt in het Nederlands én Engels voorgelezen. Meertalig voorlezen: Coco kan het! is hét prentenboek van 2021 en stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Het is vertaald in het Pools, Turks en Arabisch en dus voor ons een uitgelezen moment om meertalig voorlezen op de agenda te zetten. Het was een bijzondere ervaring: tweetalig (NL en tweede taal) voorlezen, met twee voorlezers voor kinderen met diverse taalachtergronden en dat ook nog eens online. Want lezen doe je samen en is voor iedereen! Meertalig voorlezen smaakt naar meer! Op woensdag 21 april 2021 om 15.30 uur doen we het gewoon nog een keer. Samen met een Nederlandse én een Engelse voorlezer gaan we met ‘Woeste Willem’ op pad. Hopelijk voor de laatste keer online. Kom luisteren met je kinderen, kleinkinderen, klas of peutergroep of vertel het op Parro, Klasbord of via mail aan de ouders. Houd de website in de gaten of check onze facebookpagina! De link voor Teams ontvang je na aanmelden. Aanmelden via www.activiteitvlissingen@dezb.nlDe Bibliotheek is er voor alle kinderen, ouders en grootouders die samen willen genieten van boeken en (voor)lezen. Samen lezen, luisteren, zingen en spelen in de taal van je hart maakt lezen leuk, vergroot je woordenschat en maakt je wereld groter.


Online PubQuiz

19:30 |

Woensdag 21 april van 19.30 tot 21.00. Online.Laten we samen gaan quizzen in de ‘thuispub’! Het thema van de pubquiz is Energie en Klimaat. Wil jij een leuke prijs winnen? Test je kennis op woensdagavond 21 april in de Online PubQuiz. Doe je mee? Individueel of met een team? Geef je alvast op via EnergieZeeland.nl. Dan ontvang je voorafgaand aan de quiz een hyperlink om mee te doen. De quiz is in het Nederlands en er zijn vragen over energieverbruik, energiebesparing, klimaatverandering, etc. De prijzen die je kunt winnen zijn cadeaukaarten van €50 voor de eerste prijs, €25 voor de tweede prijs en €10 voor de derde prijs. Aanmelden via de ZB website. De organisatie is in handen van: ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, project Digitale etalage energie. In samenwerking met: HZ, University of Applied Sciences ZMf. En mede mogelijk gemaakt door: Europe Direct Middelburg en Provincie Zeeland.


Donderdag 22 april

Democratische innovaties met Lucas de Man online

20:00 |

Donderdag 22 april van 20.00 tot 22.00 uur. Europa beschikt over ruim 500 lokale Europe Direct centra, die samen het gratis informatienetwerk van de Europese Commissie vormen. Ze zijn dé toegang tot de Europese Unie voor al haar inwoners en daarmee de ideale basis voor inspraak en participatie. De Nederlandse Europe Directs slaan nu de handen ineen voor een inspirerend evenement over nieuwe vormen van democratie en burgerschap.Op donderdag 22 april nemen wij u vanaf 20.00 uur mee op een rondreis langs vernieuwende democratische innovaties in Europa. We trappen af met de vlammende voorstelling ‘In Search of Democracy 3.0’ door theatermaker Lucas de Man van Stichting Nieuwe Helden. Aansluitend kunt u online in dialoog met bekende ‘changemakers’, mensen die bezig zijn met vernieuwing, verandering en verbetering. Aan de hand van zes thema’s staan we gezamenlijk stil bij de basisprincipes van de Europese democratie. Hoe kunnen wij als burgers actief meebeslissen en oplossingen aanreiken? Voelen we ons voldoende vertegenwoordigd? Hoe bepalen we samen de agenda? Als we daadwerkelijk een meer rechtvaardige samenleving willen, dan moeten we durven sleutelen aan de basis. Sleutelt u mee? Aanmelden via de website of europedirect@netdem.nl.



Zondag 25 april

70 jaar Molukkers in Nederland-livestream

15:00 |

Zondag 25 april van 15.00 tot 16.00u online, gratis. Dit jaar herdenken we dat 70 jaar geleden de eerste Molukkers in Nederland kwamen: een nog steeds gevoelige kwestie in onze geschiedenis. Interactieve livestream: Op zondag 25 april van 15.00 tot 16.00 uur organiseert ZB in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de Molukse gemeenschap een interactieve livestream. Met als centrale gast: mr. John Wattilete, president RMS in ballingschap. Als kennisinstituut wil ZB dit onderwerp breed onder de aandacht brengen en de dialoog voeren. Meer informatie op de website. Volg de livestream op 25 april 2021 van 15.00 tot 16.00 uur via: https://www.dezb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-zb-bibliotheek/zb-meet-up--interactieve-livestream---70-jaar-molukkers-in-neder.htmlBron foto: Collectie Moluks Historisch Museum