28 april tot 5 mei

Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere.Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.


Woensdag 28 april en 5 mei

Theosophy Talks

19:30 |

Hoezeer we ook kennis verzamelen, op belangrijke momenten blijkt vaak dat het tekortschiet om de juiste keuzes te maken. Je hebt al snel meer vragen dan antwoorden. In vele wijsheids tradities kun je toetsstenen vinden om je keuzes op te baseren. En als je ze vergelijkt blijken deze wijsheden in essentie hetzelfde. Met het besef van het bestaan van deze universele wijsheid ben je er nog niet. Je kunt het niet begrijpen zonder het toe te passen en bereid te zijn om het algemeen belang voorop te stellen. Dit onderwerp wordt door de Theosophical Society Point Loma (TSPL) in vier livestream lezingen uitgewerkt op 28 april, 5 mei, 12 mei en 19 mei.
28 april: De Socratische methode. De Socratische methode is een bekende methode die veel wordt gebruikt door coaches en in gesprekstechniek training. Wat is het uitgangspunt van deze methode en wat is eigenlijk de bedoeling ervan? In deze lezing ontdek je waar de Socratische methode werkelijk over gaat en hoe je deze zelf kunt toepassen.
5 mei: Universele Wijsheid in verschillende tradities. Wijsheid staat niet op zichzelf. Zij is terug te vinden in de tradities van verschillende culturen van alle tijden. Wij laten u zien dat deze wijsheid slechts verschilt in de benamingswijze, maar dat alle tradities op universele wijsheid zijn gebaseerd en een universele ethische basis hebben.
Vanwege de Corona-maatregelen worden de lezingen niet als gewoonlijk in de Zeeuwse Bibliotheek georganiseerd, maar zijn deze online bij te wonen. Het is mogelijk om tijdens de lezingen vragen te stellen.


Woensdag 5 mei

Online Keti Koti dialoogtafel

15:00 |

Woensdag 5 mei van 15.00 tot 16.00u. Online! ‘Wit’ en ‘zwart’ met elkaar in gesprek tijdens de online Keti Koti dialoogtafel. Wat betekent vrijheid voor ons in 2021? Betekent de vrede die in 1945 getekend werd vrijheid voor allen?Tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland@Home op 5 mei 2021 kun je via een livestream van 15.00 tot 16.00 uur digitaal aanschuiven aan een bijzondere Keti Koti dialoogtafel met de volgende gasten: Marjan Ruiter (directeur Zeeuws Museum); Muriël Van Halen (zelfstandig ondernemer); Donovan Olijfveld (rapper Donson); Steffen Brinkhaus (documentairemaker ‘Het Water Over’).Witte en zwarte Nederlanders (en alle kleuren daar tussenin) gaan met elkaar in gesprek. De dialoogtafels worden met name rond 1 juli tijdens Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij georganiseerd, maar passen ook binnen het kader van 5 mei. Dankzij Black Lives Matter is erkenning bijgekomen dat alledaags en institutioneel racisme de levens van niet witte mensen op achterstand zet en willen we een bijdrage leveren om vooroordelen aan het licht te brengen en te bestrijden.De dialoogtafel op 5 mei is een initiatief van Keti Koti Tafel Community Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Provincie Zeeland / Four Freedoms Door Het Jaar Heen en Stichting Keti Koti Tafel.