Stichting Repair Café Middelburg voorziet in behoefte

MIDDELBURG - Stichting Repair Café Middelburg heeft sinds de invoering van een mobiele service in januari 2021 nu meer dan 500 reparaties te verwerken gehad. Dit aantal loopt snel op, omdat er toch een behoefte bestaat aan een plek waar mensen hun spullen kunnen brengen om te repareren.


De gerenommeerde reparatie services, winkels of leveranciers nemen deze kleinere reparaties niet eens meer aan. Dit komt door de leeftijd, onderdelen niet meer leverbaar, te duur of hoge werklonen waardoor een nieuwe kopen goedkoper is dan repareren. Hierdoor belanden er steeds meer spullen bij de milieu straat en raken de grondstoffen om deze dingen te maken steeds schaarser.

Een voorbeeld: We hebben regelmatig stofzuigers ter reparatie. De fabrikant rekent € 175 voor een nieuwe motor waar het onderdeel in zit dat defect is. Een nieuwe stofzuiger kost € 229. Deze stofzuiger verdwijnt meestal naar de milieu straat, want een nieuwe kost iets meer en kan ook weer een aantal jaar mee. De reparatie van dit onderdeel (meestal Triac) doen wij regelmatig. Het meeste werk gaat zitten in het openmaken van de behuizing. Het onderdeel vervangen van nog geen euro, 5 minuten. Deze stofzuiger kan ook weer een aantal jaren mee. De motor constructie is zo gemaakt dat het onderdeel te warm wordt en na een jaar of vijf kapot gaat al naar gelang het gebruik.

Een ander voorbeeld zijn de backlight leds in een televisie. De meeste reparaties die we hier aan doen zijn televisies van net iets meer dan vijf jaar oud. Deze led strips kosten via onze Chinese leverancier tussen de 10 en 30 euro. In Nederland tussen de 60 en 80 euro. Het probleem is meestal het vervangen of levertijd. Het vervangen is redelijk makkelijk te doen en deze televisie werkt naar behoren.

Verder doen wij reparaties aan huishoudelijke apparaten, kleding, elektrisch/mechanisch spullen, laptops, tablets. Alleen geen witgoed (hiervoor hebben wij wel onze contacten). Wij kunnen u ook informeren bij problemen met instellingen op uw telefoon of ander apparaat. Wij rekenen geen uurloon en werken met vrijwilligers, zodat wij de kosten alleen van het materiaal doorrekenen aan de klant.

Heeft u een reparatie staan en wilt u hier naar laten kijken? Vul het reparatieformulier in op onze website www repaircafemiddelburg.nl, stuur een mail naar info@repaircafemiddelburg.nl of meld u via telefoon/Whatsapp 06-23644823.[n]