5 tot 12 mei

Expositie 'Krijgers' bij atelier Hoed Gezien

7:00 | Atelier Hoed Gezien

Gerda Kramer maakt assemblages van gevonden hout en geroest ijzer. Veel vind ze zelf tijdens wandelingen, maar regelmatig krijg ze materiaal aangeboden van mensen die weten wat zij er van maken kan. Dit materiaal blijft haar boeien omdat het een restant is van een eerder bestaan. De uitdaging is om er opnieuw een ander bestaan aan te geven. Zo kan een fitting een hoofd worden en een dakgootsteun een wapen. Dit heeft inmiddels meerdere series opgeleverd. Bij de beelden uit de serie “Krijgers” had ze zichzelf als doel ofwel beperking opgelegd om alle onderdelen onveranderd te gebruiken. Haar werk is met zorg gemaakt met, oog voor detail en humor. 'Krijgers' is t/m 5 juni 2021 van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg. Loop gerust het tuinpad op om de krijgers van Gerda goed te bekijken. Voor meer werk zie: www.gerdakramer.nl.


Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

07:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien t/m 31 mei in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn.


Woensdag 5 mei

Online Keti Koti dialoogtafel

15:00 |

‘Wit’ en ‘zwart’ met elkaar in gesprek tijdens de online Keti Koti dialoogtafel. Wat betekent vrijheid voor ons in 2021? Betekent de vrede die in 1945 getekend werd vrijheid voor allen? Tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland@Home op 5 mei 2021 kun je via een livestream van 15.00 tot 16.00 uur digitaal aanschuiven aan een bijzondere Keti Koti dialoogtafel met de volgende gasten: Marjan Ruiter (directeur Zeeuws Museum); Muriël Van Halen (zelfstandig ondernemer); Donovan Olijfveld (rapper Donson); Steffen Brinkhaus (documentairemaker ‘Het Water Over’).

Witte en zwarte Nederlanders (en alle kleuren daar tussenin) gaan met elkaar in gesprek. De dialoogtafels worden met name rond 1 juli tijdens Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij georganiseerd, maar passen ook binnen het kader van 5 mei. Dankzij Black Lives Matter is erkenning bijgekomen dat alledaags en institutioneel racisme de levens van niet witte mensen op achterstand zet en willen we een bijdrage leveren om vooroordelen aan het licht te brengen en te bestrijden.


Theosophy Talks: Van kennis naar Wijsheid

19:30 |

Hoezeer we ook kennis verzamelen, op belangrijke momenten blijkt vaak dat het tekortschiet om de juiste keuzes te maken. In vele wijsheidstradities kun je toetsstenen vinden om je keuzes op te baseren. Met het besef van het bestaan van deze universele wijsheid ben je er nog niet. Je kunt het niet begrijpen zonder het toe te passen en bereid te zijn om het algemeen belang voorop te stellen. Dit onderwerp wordt door de Theosophical Society Point Loma (TSPL) in livestream lezing. Op 5 mei: Universele Wijsheid in verschillende tradities. Het is mogelijk om tijdens de lezingen vragen te stellen.