Woensdag 12 en woensdag 19 mei

Expositie 'Krijgers' bij atelier Hoed Gezien

7:00 | Atelier Hoed Gezien

Gerda Kramer maakt assemblages van gevonden hout en geroest ijzer. Veel vindt ze zelf tijdens wandelingen, maar regelmatig krijg ze materiaal aangeboden van mensen die weten wat zij er van maken kan. Dit materiaal blijft haar boeien omdat het een restant is van een eerder bestaan. De uitdaging is om er opnieuw een ander bestaan aan te geven. Elke keer een ander onderwerp. Dit heeft inmiddels meerdere series opgeleverd. Bij de beelden uit de serie “Krijgers” had ze zichzelf als doel ofwel beperking opgelegd om alle onderdelen onveranderd te gebruiken. Haar werk is met zorg gemaakt met, oog voor detail en humor. 'Krijgers' is t/m 5 juni 2021 van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg. Loop gerust het tuinpad op om de krijgers van Gerda goed te bekijken. Voor meer werk zie de website www.gerdakramer.nl.


Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.


Theosophy Talks: Wijs leren kiezen

19:30 |

Hoezeer we ook kennis verzamelen, op belangrijke momenten blijkt vaak dat het tekortschiet om de juiste keuzes te maken. Je hebt al snel meer vragen dan antwoorden. In vele wijsheidstradities kun je toetsstenen vinden om je keuzes op te baseren. En als je ze vergelijkt blijken deze wijsheden in essentie hetzelfde. Met het besef van het bestaan van deze universele wijsheid ben je er nog niet. Je kunt het niet begrijpen zonder het toe te passen en bereid te zijn om het algemeen belang voorop te stellen. Dit onderwerp wordt door de Theosophical Society Point Loma (TSPL) in livestream lezing uitgewerkt.12 mei: Wijs leren kiezen: Om wijs te zijn, moet je wijze keuzes maken. Maar wat zijn wijze keuzes? En hoe kun je onderscheiden wat wijs is en wat niet? In deze lezing krijg je meer inzicht en praktische handvatten hoe je wijs kunt leren kiezen. Vanwege de Corona-maatregelen worden de lezingen niet als gewoonlijk in de Zeeuwse Bibliotheek georganiseerd, maar zijn deze online bij te wonen. Zie hiervoor de website Blavatskyhouse.org - Lezingen. Het is mogelijk om tijdens de lezingen vragen te stellen.


Dinsdag 18 mei

Combitraining Empowerment

9:30 |

Ondersteun jij iemand die in een kwetsbare situatie zit? Wil je graag meer leren over hoe je iemand helpt om zelf, vanuit zelfvertrouwen en met eigen kracht, iets aan de situatie te veranderen? In deze combi training gaan we met dit onderwerp aan de slag. Combi, want je werkt eerst thuis een korte training door op je computer of telefoon van ongeveer 20 minuten en daarna gaan we tijdens een (online) bijeenkomst verder in gesprek. In de e-learning “Empowerment”, gemaakt door Humanitas, ga je kijken hoe je iemand weer zelfvertrouwen kunt geven en kracht om iets aan haar of zijn situatie te veranderen. Het doornemen van de e-learning duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens de online bijeenkomst ga je in een klein groepje in gesprek met vrijwilligers van verschillende organisaties over wat je hebt geleerd in de e-learning. Je kunt vragen stellen. En aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk ga je samen kijken hoe je kunt ondersteunen bij het versterken van netwerken. De bijeenkomst wordt begeleid door Marijke Strating, begeleider maatjesprojecten en coach/trainer bij Welzijn Middelburg. Voor: Vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren op Walcheren, er zijn voor de bijeenkomst 2 tot maximaal 6 plaatsen beschikbaar. De e-learning kun je thuis zelf doornemen. De online bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 18 mei van 9.30 tot 11.00 uur. In de ZB als de maatregelen dit tegen die tijd toelaten en anders online, via Zoom. Als je nog niet eerder met Zoom hebt gewerkt, geef dit dan even aan ons door, dan nemen we vooraf even contact met je op om uitleg te geven en even te oefenen. Aanmelden: Stuur s.v.p. uiterlijk 12 mei een mail aan j.nijssen@welzijnmiddelburg.nl Je ontvangt dan de link naar de e-learning en de link naar de online bijeenkomst.


Online workshop Toeslagen

19:00 |

In deze workshop, verzorgd door Joost de Vries, worden de toeslagen van de Belastingdienst behandeld, te weten huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Aan bod komen diverse vragen rondom toeslagen, zoals: Wanneer kom je in aanmerking voor een toeslag en hoe vraag je deze aan?; Waar moet je op letten als je al een toeslag ontvangt?; Hoe werkt ‘Mijn Toeslagen’ van de Belastingdienst?; Hoe voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet terugbetalen?; Wat als je het niet eens bent met een beschikking hierover van de Belastingdienst?De training is online met Microsoft Teams. Je hebt stabiel internet, webcam en een microfoon nodig. Gebruik daarom het liefst je computer of laptop. Zorg dat je pen en papier klaar hebt liggen. Uiterlijk een half uur voor aanvang ontvang je de aanmeldlink naar de online omgeving.Let op: in de workshop wordt gewerkt met een casus. Deze wordt vooraf naar je gemaild. Print deze casus vooraf. De docent neemt van te voren contact met je op. Als je geen ervaring hebt met Microsoft Teams, dan kan de docent je hier bij helpen.Deze workshop is niet alleen handig als je van plan bent een toeslag aan te vragen, maar ook als je al toeslagen ontvangt en hier meer over te weten wilt komen.Aanmelden via de website. Het is Gratis!


Woensdag 19 mei

Expositie Quilts dubbel

13:00 | Galerie Bank

Van 12 tot en met 24 mei exposeren Marietje Peute-Provoost en Ria Vermazen-Koppejan met quilts in Galerie BANK Aagtekerke.In deze dubbeltentoonstelling laten zij het resultaat zien van gezamenlijke quilts projecten, waarin beiden een eigen en bijzondere signatuur hebben! Marietje uit Domburg maakt al 30 jaar grote en kleine quilts voor het interieur. In de eerste jaren voornamelijk traditionele quilts met vaststaande patronen. Maar na cursussen en workshops maakt zij nu quilts die vrijer van ontwerp zijn. Ria uit Zoutelande is in 1989 begonnen met de basiscursus Patchwork en Quilten. Na vele jaren traditionele quilts, maakt zij voornamelijk wand quilts. In 1990 leerde zij Marietje kennen in de quiltgroep van Zoutelande. De jarenlange samenwerking met Marietje heeft geleid tot geïnspireerde en verrassende quilts.Galerie BANK is open van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. En open op 2e Pinksterdag 24 mei.Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien met keramiek, beelden, glaskunst, grafisch werk en schilderijen.Bezoekers worden gevraagd rekening te houden met de RIVM maatregelen in de galerie.Toegang gratis en gratis parkeergelegenheid aanwezig.


Online workshop Toeslagen

14:00 |

In deze workshop, verzorgd door Joost de Vries, worden de toeslagen van de Belastingdienst behandeld, te weten huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Aan bod komen diverse vragen rondom toeslagen, zoals: Wanneer kom je in aanmerking voor een toeslag en hoe vraag je deze aan?; Waar moet je op letten als je al een toeslag ontvangt?; Hoe werkt ‘Mijn Toeslagen' van de Belastingdienst?; Hoe voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet terugbetalen?; Wat als je het niet eens bent met een beschikking hierover van de Belastingdienst?De training is online met Microsoft Teams. Je hebt stabiel internet, webcam en een microfoon nodig. Gebruik daarom het liefst je computer of laptop. Zorg dat je pen en papier klaar hebt liggen. Uiterlijk een half uur voor aanvang ontvang je de aanmeldlink naar de online omgeving.Let op: in de workshop wordt gewerkt met een casus. Deze wordt vooraf naar je gemaild. Print deze casus vooraf. De docent neemt van te voren contact met je op. Als je geen ervaring hebt met Microsoft Teams, dan kan de docent je hier bij helpen. Deze workshop is niet alleen handig als je van plan bent een toeslag aan te vragen, maar ook als je al toeslagen ontvangt en hier meer over te weten wilt komen. Aanmelden via de website. Het is gratis!