Oud-hoofdredacteur PZC-weekbladen Ad Hanneman.
Oud-hoofdredacteur PZC-weekbladen Ad Hanneman. Foto: Joep Bremmers

Ad Hanneman: 'Totaal geen historisch besef'

MIDDELBURG - Het is al jaren zijn krant niet meer, maar toch moest oud-hoofdredacteur PZC-weekbladen Ad Hanneman (76) even slikken toen hij hoorde dat huis-aan-huiskrant de Faam ophoudt te bestaan. "Het getuigt totaal niet van historisch besef", is hij van mening. "De Faam is één van de oudste huis-aan-huiskranten van Nederland."

DOOR JOEP BREMMERS

Na meer dan 120 jaar houdt huis-aan-huiskrant De Faam op te bestaan. De huidige uitgever DPG Media heeft de krant samen met de Bevelander verkocht en de nieuwe eigenaar vervangt de kranten door magazines die tweewekelijks gaan verschijnen. Ad Hanneman was ruim 25 jaar aan de krant verbonden; eerst als chef-redacteur van De Faam, later als hoofdredacteur van de PZC-weekbladen. Toch kwam het nieuws voor hem ook niet als een complete verrassing. "Ergens had ik wel verwacht dat die titels uiteindelijk in de opruiming zouden gaan. Maar nu De Faam en de Bevelander dan ook echt verdwijnen is het toch even schrikken." Hanneman, geboren in Kerkrade, werkte aanvankelijk bij Hoechst in Vlissingen-Oost. Hij schreef zo nu en dan stukjes voor de vakbond en zo is zijn interesse in journalistiek ontstaan. Hij volgde in zijn vrije uren een opleiding tot journalist en kon bij de PZC aan de slag als sportverslaggever.

Weemoedig
"Dat heb ik een paar jaar gedaan en toen ben ik door PZC-directeur Pim de Pagter gevraagd om de redactie van De Faam op me te nemen. Dat was een directeur die als journalist kon denken en dankzij hem kon ik ongestoord mijn gang gaan en goeie redacteuren om me heen verzamelen." In de tijd dat de krant nog een meneer was, ontwikkelde Hanneman zich met zijn Faam tot een straatvechtertje. "Ik had van De Pagter de opdracht gekregen om er een journalistieke krant van te maken. Volgens mij is me dat aardig gelukt, ook al zie je dat nu niet meer zo aan de kranten terug." Hanneman wordt wat weemoedig wanneer hij over De Pagter praat: "Hij is inmiddels overleden. Ik had hem eigenlijk graag nog eens een hand gegeven en hem persoonlijk bedankt voor de kans die hij me heeft gegeven".

Teloorgang
Met pijn in het hart heeft Hanneman de laatste jaren voor zijn pensionering in 2010 ervaren dat er een andere wind door zijn kranten ging waaien. "Dat waren moeilijke jaren. De kranten werden eerst verkocht aan Sijthoff, daarna aan Wegener. Dat heeft het journalistieke gehalte van de kranten geen goed gedaan. Een krant maken is natuurlijk ook iets heel anders dan aandeelhouders tevreden houden", verzucht Hanneman. "Mijn visie is altijd geweest dat je met goede aantrekkelijke journalistieke verhalen lezers en daarmee ook adverteerders aan je bindt. Dat is iets anders dan ondernemers in het zonnetje zetten en dan maar hopen dat het een goede adverteerder wordt. Maar de nieuwe managers hadden niet veel op met mijn visie."

Lokale journalistiek
Hanneman volgt de ontwikkelingen in het medialandschap nog altijd op de voet en benadrukt het belang van lokale journalistiek. "Nu misschien nog wel meer dan ooit," vertelt hij. "Juist in een tijd waarin mensen worden overspoeld met informatie is het goed dat er gedegen verhalen over de eigen omgeving worden geschreven. Een goeie krant is een bindmiddel in de samenleving." [n]