19-26 mei

Expositie 'Krijgers' bij atelier Hoed Gezien

7:00 | Atelier Hoed Gezien

Gerda Kramer maakt assemblages van gevonden hout en geroest ijzer. Veel vindt ze zelf tijdens wandelingen, maar regelmatig krijg ze materiaal aangeboden van mensen die weten wat zij er van maken kan. Dit materiaal blijft haar boeien omdat het een restant is van een eerder bestaan. De uitdaging is om er opnieuw een ander bestaan aan te geven. Zo kan een fitting een hoofd worden en een dakgootsteun een wapen. Vaak dicteert het stuk hout of ijzer wat het moet worden. Dat kan alle kanten op gaan, dus werk ze in series. Elke keer een ander onderwerp. Dit heeft inmiddels meerdere series opgeleverd. Bij de beelden uit de serie “Krijgers” had ze zichzelf als doel ofwel beperking opgelegd om alle onderdelen onveranderd te gebruiken. Haar werk is met zorg gemaakt met, oog voor detail en humor. 'Krijgers' is t/m 5 juni 2021 van zonsopgang tot zonsondergang te zien voor het raam bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg. Loop gerust het tuinpad op om de krijgers van Gerda goed te bekijken. Voor meer werk zie de website www.gerdakramer.nl.


Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere. Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.


19-23 mei

Twee disciplines, een drijfveer

11:00 | Atelier Panhof

Kunstenaars Hetty Begheyn en Margriet de Vries exposeren in Atelier Panhof aan de Breeweg in Koudekerke. Hetty Begheyn maakt daar haar beelden in klei. Stoere figuren, koppen van krijgers, paarden, mensen. De inspiratiebron voor deze beelden ligt, net als haar eerdere werk, bij beelden uit de oudheid. Vooral de pré-Romeinse kunst. In een proces van zoeken naar eenvoud, simpele lijnen en harmonie worden deze beelden met hun verweerde huid als leden van eenzelfde stam. Een stam vol verhalen en mythen. Margriet de Vries tekent en schildert de natuur om haar heen. Het licht, de schaduwen, de sfeer, het geheim dat zij daar in vermoedt. Zij observeert plekken die zij bijzonder vindt en neemt de indrukken mee, vaak in het voorbijgaan gezien en opgeslagen. Terug in haar atelier vormen deze schetsen de bron voor haar werk, getransformeerd en gecomponeerd tot een geheel eigen beeld. Herinneringen aan de wind, geluiden en de luchten die het landschap kleuren. Ook de natuurtuin rond het atelier is open voor bezoek. Atelier Panhof, Breeweg 8, 4371 SB Koudekerke. Deze expositie is te zien van dinsdag 18 mei t/m zondag 23 mei van 11.00-17.00 uur en op afspraak. Coronaregels gelden hier ook. Tel: 06-29600983, www.panhof.net; tel. 06-40484207, www.margrietdevries2015.nl.



19-24 mei

Expositie Quilts dubbel

13:00 | Galerie Bank

Van 12 tot en met 24 mei exposeren Marietje Peute-Provoost en Ria Vermazen-Koppejan met quilts in Galerie BANK Aagtekerke. In deze dubbeltentoonstelling laten zij het resultaat zien van gezamenlijke quilts projecten, waarin beiden een eigen en bijzondere signatuur hebben! Marietje uit Domburg maakt al 30 jaar grote en kleine quilts voor het interieur. In de eerste jaren voornamelijk traditionele quilts met vaststaande patronen. Maar na cursussen en workshops maakt zij nu quilts die vrijer van ontwerp zijn. Ria uit Zoutelande is in 1989 begonnen met de basiscursus Patchwork en Quilten. Na vele jaren traditionele quilts, maakt zij voornamelijk wand quilts. In 1990 leerde zij Marietje kennen in de quiltgroep van Zoutelande. De jarenlange samenwerking met Marietje heeft geleid tot geïnspireerde en verrassende quilts. Galerie BANK is open van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. En open op 2e Pinksterdag 24 mei. Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien met keramiek, beelden, glaskunst, grafisch werk en schilderijen. Bezoekers worden gevraagd rekening te houden met de RIVM maatregelen in de galerie. Toegang gratis en gratis parkeergelegenheid aanwezig.


18-19 mei

Online workshop Toeslagen

14:00 |

In deze workshop, verzorgd door Joost de Vries, worden de toeslagen van de Belastingdienst behandeld, te weten huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Aan bod komen diverse vragen rondom toeslagen, zoals: Wanneer kom je in aanmerking voor een toeslag en hoe vraag je deze aan?; Waar moet je op letten als je al een toeslag ontvangt?; Hoe werkt ‘Mijn Toeslagen’ van de Belastingdienst?; Hoe voorkom je dat je aan het eind van het jaar moet terugbetalen?; Wat als je het niet eens bent met een beschikking hierover van de Belastingdienst? De training is online met Microsoft Teams. Je hebt stabiel internet, webcam en een microfoon nodig. Gebruik daarom het liefst je computer of laptop. Zorg dat je pen en papier klaar hebt liggen. Uiterlijk een half uur voor aanvang ontvang je de aanmeldlink naar de online omgeving. Let op: in de workshop wordt gewerkt met een casus. Deze wordt vooraf naar je gemaild. Print deze casus vooraf. De docent neemt van te voren contact met je op. Als je geen ervaring hebt met Microsoft Teams, dan kan de docent je hier bij helpen. Deze workshop is niet alleen handig als je van plan bent een toeslag aan te vragen, maar ook als je al toeslagen ontvangt en hier meer over te weten wilt komen. Aanmelden via de website. Het is Gratis!


Woensdag 19 mei

Theosophy Talks: De wijze samenleving

19:30 |

Hoezeer we ook kennis verzamelen, op belangrijke momenten blijkt vaak dat het tekortschiet om de juiste keuzes te maken. Je hebt al snel meer vragen dan antwoorden. In vele wijsheidstradities kun je toetsstenen vinden om je keuzes op te baseren. En als je ze vergelijkt blijken deze wijsheden in essentie hetzelfde. Met het besef van het bestaan van deze universele wijsheid ben je er nog niet. Je kunt het niet begrijpen zonder het toe te passen en bereid te zijn om het algemeen belang voorop te stellen. Dit onderwerp wordt door de Theosophical Society Point Loma (TSPL) in livestream lezing uitgewerkt. 19 mei: De wijze samenleving: Hoe ziet een samenleving eruit als wijze en universeel denkende mensen die leiden? De samenleving kan zich dan pas echt ontwikkelen en floreren. Vanwege de Corona-maatregelen worden de lezingen niet als gewoonlijk in de Zeeuwse Bibliotheek georganiseerd, maar zijn deze online bij te wonen. Zie hiervoor de website Blavatskyhouse.org - Lezingen. Het is mogelijk om tijdens de lezingen vragen te stellen.