Zicht op Domburg vanaf Hoge Hil
Zicht op Domburg vanaf Hoge Hil Foto: J.J. Provoost

Het Bosje van Keg en
bomen op het bospad

DOMBURG - De Stadsraad Domburg, opgericht in 2007, heeft als doel een waardevolle schakel te zijn tussen alle inwoners en de politiek van Domburg. De Stadsraad vindt goede communicatie van groot belang en deelt informatie over lopende zaken graag. Deze keer: het Bosje van Keg en bomen op het bospad van Badstraat tot van Teylingenpark.


Bosje van Keg
De Stadsraad Domburg heeft met verbazing kennisgenomen van het aanleggen van een parkeerterrein in het z.g. Bosje van Keg. Uit nader onderzoek bleek dat het betreffende perceel door de vorige eigenaar is verkocht, waarna de huidige eigenaar het heeft ingericht als parkeerplaats voor zijn hotelgasten. Navraag en onderzoek door de Stadsraad Domburg en betrokken inwoners heeft daarbij opgeleverd dat dit een illegale actie was/is. Het betreffende perceel heeft de bestemming natuur en is een beschermd archeologisch rijksmonument.

Aan de bel
Uiteindelijk hebben wij bij de gemeente aan de bel getrokken. Vervolgens heeft onze actie richting gemeente tot gevolg gehad dat de door de eigenaar aangevraagde omgevingsvergunning door de gemeente Veere is geweigerd. Tevens moet het perceel in de oude staat worden teruggebracht. Helaas is er wat verschil van inzicht wat daarvoor de referentiedatum is. Van de gemeente is dat tot op heden niet duidelijk. De Stadsraad Domburg gaat uit van de situatie voorafgaand aan de verkoopdatum. We zullen de gang van zaken blijven monitoren tot het Bosje van Keg er weer uitziet als voor de verkoop.


Bomen op bospad van Badstraat tot Van Teylingenpark
Nog een bosje, of liever het grote bos. De Manteling van Walcheren is een prachtig en oud bosgebied wat zich uitstrekt van Domburg tot voorbij Vrouwenpolder. De Stadsraad Domburg maakt zich echter zorgen over de staat waarin een klein, maar bepalend deel van dit bos zich bevindt. Het gaat dan om het gebied van de Badstraat tot het van Teylingenpark. Een zeer bepalend en historisch gezien waardevol stuk bos. De oude eikenbomen, met hun typische groeiwijze, stonden immers model voor een aantal schilderijen van Piet Mondriaan en vooral Jan Toorop. Je zou zeggen; Een reden om hier extra zuinig op te zijn. Helaas biedt de blik een ander beeld. De meeste bomen waar het om gaat staan te verpieteren en het zal helaas niet lang meer duren alvorens ze één voor één zullen sneuvelen.


Aopeboom
Een voorbeeld was de bij Domburgers geliefde zogenoemde Aopeboom, die tijdens een storm op 28 mei 2000 omver werd geblazen. Met een beetje onderhoud en steun had deze boom er ongetwijfeld nog steeds gestaan. De Stadsraad Domburg heeft deze zaak bij de gemeente Veere aangekaart en samen zijn wij tot de gekomen conclusie dat actie op korte termijn broodnodig is. De gemeente heeft toegezegd er deskundigen bij te halen en passende maatregelen te zullen nemen. Na vele maanden is van actie echter nog steeds geen sprake en de bomen gaan intussen steeds verder achteruit.

Daarom roept de Stadsraad Domburg de gemeente Veere op nu toch echt tot actie over te gaan. Langer wachten heeft waarschijnlijk tot gevolg dat het niet meer nodig is. Kunnen we altijd nog zeggen: 'We hebben in ieder geval de foto’s en schilderijen nog'.[n]