Marielja de Geus met verhalenbundels Et in ventum en Nevelkinderen
Marielja de Geus met verhalenbundels Et in ventum en Nevelkinderen Foto:

Schrijvers over zinderende
zomers en wrede winters

MIDDELBURG - Zaterdag 29 mei lanceerde Godijn Publishing de verhalenbundels ‘21 Zinderende Zomers’ en ‘21 Wrede Winters’. De uitgeverij staat bekend om de schrijfwedstrijden en schrijfprojecten waar beginnende en ervaren auteurs aan deel kunnen nemen. Met de komst van deze twee bundels telt de cijferreeks van Godijn Publishing negen verhalenbundels.


Marielja de Geus (33) uit Middelburg is een van de 27 auteurs van ‘21 Zinderende Zomers’ en ‘21 Wrede Winters’. Twee jaar geleden leerde ze de uitgeverij kennen en besloot mee te doen aan het cijferproject. “Sinds 2014 organiseert Godijn Publishing schrijfprojecten waarbij deelnemers feedback krijgen van ervaren redacteuren. De thema’s bevatten altijd een cijfer, vandaar de naam cijferproject. De redacteuren kijken kritisch naar de verhaallijn en de zinsopbouw. Natuurlijk worden ook gelijk taal- en spelfouten aangestipt. Door intensief bezig te zijn met je verhaal kun je het naar een hoger niveau tillen.”


Grote ogen
Uitgeefster Elly Godijn heeft alle deelnemende verhalen persoonlijk geredigeerd. “Elly is heel kundig in haar vak. Zij wees mij op dingen die ik zelf niet zag. Zo schreef ik in mijn kortverhaal De dorpszoon van Cluain Glass ‘Met grote ogen keek ik hem aan.’ Maar je kunt niet van jezelf zeggen dat je met grote ogen kijkt, dat kun je immers niet zien. Als beginnend schrijver had ik dat niet door. Elly merkte dit wel op en daarmee werd mijn verhaal beter. Ik heb onwijs veel geleerd door deelname aan deze twee cijferprojecten en ik kan hetgeen ik geleerd heb meenemen in mijn andere verhalen.”



Best lang
In 2020 kwam Marielja de Geus met twee schrijfwedstrijden in de top 25 en daarmee stonden haar korte verhalen in de bundels ‘Et in ventum’ een bundel met Middeleeuwse verhalen en ‘Nevelkinderen’ een boek vol fantasy en science fiction. “De aanloop van Wrede Winters en Zinderende Zomers was best lang. Ik heb de feedback voor deze verhalen al gekregen voordat ik deelnam aan de schrijfwedstrijden en ik kon hetgeen ik geleerd had toepassen. Met resultaat blijkbaar, want mijn verhalen zijn uit het deelnemersveld van ruim honderd inzendingen beide keren in de bundels terecht gekomen.”

Net zo spannend
27 auteurs uit heel Nederland hebben deelgenomen aan ‘21 Zinderende Zomers’ en ‘21 Wrede Winters’. Sommige auteurs hebben voor beide bundels een kort verhaal geschreven, andere auteurs lieten het bij een bundel. “De thema’s van deze verhalenbundels spreken voor zich, toch is de diversiteit zeer groot. Ik heb mogen proeflezer, wederom zo’n leerzame ervaring, en zag dat je met zo’n thema alle kanten op kunt. Ik schrijf graag fantasy met een Keltisch tintje en mijn beide verhalen bevatten magie. Andere auteurs schreven bijvoorbeeld een thriller of een feelgoodverhaal. Dat vind ik zo leuk aan een verhalenbundel, je kunt kennismaken verschillende auteurs en verschillende genres. Ieder verhaal bestaat uit circa 5000 woorden en kun je in de tijd van een Netflix-aflevering uitlezen. Dus zet uit die tv en pak een boek. Lezen is heerlijk en net zo spannend, of zelfs spannender, dan tv kijken.”

De verhalenbundels zijn te bestellen in de webshop van Godijn Publishing en te verkrijgen bij de lokale boekhandel. www.godijnpublishing.nl.[n]