Mai Trang Nguyen en Herman Schöningh met de een deel van de tandenpoetspakketten
Mai Trang Nguyen en Herman Schöningh met de een deel van de tandenpoetspakketten Foto: Marielja ten Bruggencate

235 stralende glimlachen bij Voedselbank Walcheren

MIDDELBURG – Voedselbank Walcheren ontvangt 235 tandenpoetspakketten van Praktijk voor Mondhygiëne Middelburg, dit in het kader van de landelijke actie ‘Adopteer een glimlach’. Deelnemende praktijken willen gezamenlijk alle 25.000 kinderen in Nederland die afhankelijk zijn van een voedselbank een glimlach bezorgen.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Mondhygiënisten Mai Trang Nguyen en Marja van Heusden zijn samen eigenaar van Praktijk voor Mondhygiëne Middelburg. “Mondzorg is voor iedereen belangrijk, ook voor kinderen. Als zij leren hoe ze goed voor hun gebit kunnen zorgen, zullen ze op latere leeftijd minder problemen hebben.” In Nederland zit mondzorg voor kinderen tot achttien jaar in het basispakket van de zorgverzekeraar en is daarmee kosteloos. Een halfjaarlijkse controle is daardoor vaak geen probleem, maar tandpasta en een geschikte tandenborstel kopen is lastiger voor gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. “Persoonlijke verzorging en dus ook mondzorg is een van de dingen die in het gedrang komt als mensen weinig geld hebben,” zegt Herman Schöningh, assistent coördinator Voedselbank Walcheren. “We ontvangen helaas niet vaak genoeg tandpasta en mondspoelwater voor de voedselpakketten. Daarom vind ik dit een schitterend initiatief.”


Adopteer een glimlach
Mai Trang Nguyen en haar collega's kregen te horen over de actie ‘Adopteer een glimlach'. "We zetten ons graag in voor betere mondzorg bij de jeugd, want het is fijn om iets bij te kunnen dragen en de kinderen zijn ermee geholpen.” Zij en tandartsassistente Natalie Wattel overhandigden de eerste lichting tandenpoetspakketten bij de Voedselbank Walcheren. "Er zijn drie soorten pakketten. Voor kinderen van 0-6 jaar, van 6-12 jaar en van 12-18 jaar. In ieder pakket zit tandpasta met een fluoridegehalte dat past bij de leeftijd, een tandenborstel met een kopgrootte die past bij de leeftijd, een 2-minuten zandloper, voorlichtingsmateriaal en een etui en gum,” legt Nguyen uit. "De pakketten voor de oudste leeftijdsgroep hebben vertraging opgelopen met de levering van de spullen, maar die komen zo snel mogelijk.” De medewerkers van Voedselbank Walcheren nemen de pakketten met een grote glimlach aan. Schöningh: "We zijn heel blij met dit project en hopen dat meer bedrijven volgen, want de gezinnen van de voedselbank kunnen het goed gebruiken.”[n]