Jacco Schot bij de verse mosselen.
Jacco Schot bij de verse mosselen. Foto: Coby Weijers

Het is weer tijd voor heerlijke, verse mosselen!

NEELTJE JANS - Het nieuwe seizoen voor Zeeuwse mosselen is geopend. En een mooi seizoen wordt het, belooft Simon Schot van Proef Zeeland. “De mosselen zijn van schitterende kwaliteit.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Mosselen zijn de basis van Proef Zeeland. Het familiebedrijf kweekt ze al sinds 1912 en levert ze aan onder meer horecabedrijven. Zo gaat de zilte delicatesse het hele land door en ook de grens over, naar bijvoorbeeld Frankrijk en België. In de winkel en eetgelegenheid van Proef Zeeland op Neeltje Jans zijn verse mosselen te eten en te kopen voor thuis. Hier zien bezoekers het kweekgebied voor de mosselen zo liggen. In deze weken varen de mosselkotters af en aan om verse mosselen te oogsten.
De hangcultuurmosselen zijn de afgelopen tijd mooi op gewicht gekomen en daarmee kan het nieuwe seizoen beginnen. Het koude voorjaar doet niets heeft toch mooie mosselen . Hoe dat kan, vindt hij moeilijk te verklaren. “Dat is ook het mooie van werken met een natuurproduct... Misschien konden de algen, het voedsel voor de mossel, goed gedijen in dit weer?” De nieuwe oogst mosselen zijn goed van kleur - mooi wit - en van een ideaal gewicht. “We streven altijd naar zo’n dertig procent vleesgewicht en dat halen deze mosselen ruimschoots.”Zeeuwser dan deze mosselen kan het niet, want het mosselzaad vangen de vissers tussen de Zeelandbrug en Stormvloedkering. Even verderop in de Oosterschelde, aan de voet van het bedrijf, groeien de zaadjes in ongeveer anderhalf jaar uit tot consumptierijpe hangcultuurmosselen.

Zachter
Anders dan bodemcultuurmosselen - die Proef Zeeland ook verkoopt - leven hangcultuurmosselen door een systeem van boeien en touw net onder het wateroppervlak. Daar zijn de leefomstandigheden beter dan op de bodem, bijvoorbeeld omdat de mosselen hier meer voedsel vinden en meer zonlicht opvangen. Dat maakt hangcultuurmosselen zachter, malser. Mosselen zijn gezond en lekker én eenvoudig te bereiden. Ze zijn klaar te maken in een pan met deksel en dikke bodem. Zonder water, want de mossels koken in hun eigen vocht. Even de kook erover en ze zijn klaar. Dat duurt maar drie minuutjes. En voor de geoefende mosselkok zijn er eindeloos veel manieren om deze specialiteit klaar te maken.[n]