Een hapje uit de zon zoals ook donderdag 10 juni te zien zal zijn
Een hapje uit de zon zoals ook donderdag 10 juni te zien zal zijn Foto: Rijk-Jan Koppejan 2005

10 juni is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien

MIDDELBURG - Donderdag 10 juni is er vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen. De verduistering is in delen van het hoge noorden te zien als een ringvormige zonsverduistering, maar in onze streken wordt er slechts een klein deel van de zon door de maan bedekt.


Toch is een gedeeltelijke zonsverduistering een boeiend hemelverschijnsel. Hoewel het absoluut niet donker wordt of zo, ervaren we wel dat alles in ons zonnestelsel beweegt. De zon, de maan en natuurlijk ook de aarde.

Om het verschijnsel te kunnen zien zetten medewerkers van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg hun telescopen op aan de Loskade in Middelburg.

Deze kijkers zijn voorzien van goede filters zodat er veilig door naar de zon kan worden gekeken.


Publiek welkom

Ook het publiek is hierbij uitgenodigd om te komen kijken.

We staan vanaf 11:00 uur klaar. De eclips begint om 11:15 uur. Dan verdwijnt het eerste kleine hapje van de zon. Het hele verschijnsel duurt tot 13:27.

We hebben ook zogenaamde eclipsbrilletjes die bij La Vaca Kreatief in de Herenstraat te koop zijn. Opbrengst is uiteraard voor de sterrenwacht.


Lezing

Voor wie alles wil weten over verduisteringen: woensdagavond 9 juni geven we op de sterrenwacht een lezing over de komende zonsverduistering. Van harte welkom, maar wel eerst even aanmelden via email: reserveren@lansbergen.net

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, Helm 3, 4331 CD Middelburg, www.lansbergen.net[n]