MIDDELBURG - De kunst- en cultuursector is ook hard getroffen door de coronapandemie. Musea dicht, evenementen geschrapt, theatervoorstellingen gingen niet door enz. Vaak waren er wel al kosten gemaakt. Kosten die ze niet konden verhalen op regelingen als TOZO en TONK.


De rijksoverheid heeft dit ook gezien. Daarom kregen gemeenten in 2020 van het Rijk geld om deze sector te helpen. Nadat we hiervoor criteria hebben opgesteld konden culturele instellingen hiervoor een aanvraag doen. Ook de provincie heeft hieraan bijgedragen. Deze steun was vooral gericht op noodsteun. Helaas hebben we nog steeds te maken met corona en staat de kunst- en cultuursector nog steeds onder druk. Misschien nu wel erger dan vorig jaar. Dit geldt voor culturele instellingen én zzp-ers. Daarom heeft de rijksoverheid opnieuw zijn portemonnee getrokken en weer een fors budget ter beschikking gesteld.

Druk bezig
Inmiddels zijn we druk bezig met het opstellen van nieuwe criteria. Criteria om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming. We willen die criteria zo breed mogelijk opstellen. Zodat bijvoorbeeld ook speeltuinen en de kinderboerderij een aanvraag zouden kunnen doen. We hopen deze regeling voor de zomervakantie open te kunnen stellen.Toekomstbestendiger worden is bijvoorbeeld één van de zaken waarvoor een culturele organisatie steun kan aanvragen. Zodat een organisatie kan innoveren en daarmee toekomstbestendig(-er) worden. Denk aan het aanpassen van ventilatie in gebouwen. Maar ook het digitaliseren van collecties en het ondersteunen van innovatieve projecten. Inmiddels kruipen we langzaam uit het coronadal en wordt er steeds meer mogelijk. Ik hoop dat we deze nare periode dan ook snel achter ons kunnen laten.

Carla Doorn, wethouder[n]