Financieel gezond

Dit is de periode van het jaar waarin we kijken naar de financiële toekomst van onze gemeente. Die ziet er weer een stuk gezonder uit. In de kadernota 2022-2025 hebben we aangegeven waar we als college de komende vier jaar ons geld aan willen uitgeven. Er zijn nog wel de nodige risico’s, maar gelukkig is er ook weer de ruimte om investeringen te doen.


Geen geheim
Het is geen geheim dat de financiële situatie van de gemeente Middelburg de laatste jaren niet erg rooskleurig was. Daardoor was er afgelopen jaren nauwelijks financiële ruimte voor nieuwe initiatieven en investeringen. We hebben vorig jaar een financieel herstelplan geschreven. Dit leidt tot meer rust en een grotere financiële stabiliteit. De gemeente heeft nu weer een sterkere uitgangspositie. En daarom stellen we aan de gemeenteraad voor ca. € 1,5 miljoen extra uitgaven te doen.



Noodzakelijk en urgent
Deze investeringen hebben we opgenomen in de kadernota 2022 – 2025. Het zijn uitgaven die wij als college echt noodzakelijk en urgent vinden. Bijvoorbeeld investeren in onderwijshuisvesting en sportaccommodaties. Maar ook in onze infrastructuur. Het beschikbaar stellen van een uitvoeringsbudget voor participatie. En het versterken van toezicht & handhaving en communicatie.


Gematigd positief
We stonden een aantal jaar onder preventief financieel toezicht van de provincie Zeeland. Daar zijn we sinds vorig jaar van af. En nu zijn we dus gematigd positief over onze financiële toekomst. Dat is fijn na een aantal jaar onder te staan. Fijn om nu een financieel gezonde toekomst voor ons hebben. We gaan weer werken aan een mooier en beter Middelburg.


Johan Aalberts,wethouder[n]