Zeeuwse Commissarispenning voor filmambassadeurs

MIDDELBURG - De commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, heeft vorige week de Zeeuwse Commissarispenning voor bijzondere verdiensten uitgereikt aan Nynke van der Ploeg en Jan Lievens. ‘Zij maken Zeeland op een originele en positieve manier zichtbaar voor een breed publiek’, laat de provincie Zeeland weten. De uitreiking vond plaats in bioscoop Cinecity in Vlissingen tijdens een speciale filmvoorstelling van De Slag om de Schelde.

Van der Ploeg en Lievens zetten Zeeland volgens de provincie met veel passie en gedrevenheid in de schijnwerpers.

‘Hun betrokkenheid heeft onder meer geresulteerd in de (inter)nationale speelfilms “Weg van Jou” en “De Slag om de Schelde”.

Films die in vrijwel alle grote bioscopen in Nederland vertoond zijn of worden.

Daarnaast zijn de films te zien via videokanalen, streamingsdiensten en televisie.’


Strategische ligging van Zeeland

Met de genoemde films wilden Van der Ploeg en Lievens de kijkers attenderen op de mogelijkheden die Zeeland biedt.

‘Beide films laten mooie beelden van onze provincie zien, maar onderstrepen bovenal de strategische ligging van Zeeland.

Die was in het verleden van belang, maar biedt nog steeds (economische) kansen.’

De twee hebben zich met ‘Weg van Jou’ ingezet om het imago van de provincie positief te beïnvloeden, aldus Zeeland.

‘De bouw van de sluis in Terneuzen was het aanknopingspunt om te laten zien dat Zeeland een provincie is waar je prima kunt wonen en werken.’


'Vergeten slag'

Met De Slag om de Schelde heeft het duo zich ingespannen om de strijd in Zeeland bij een internationaal publiek onder de aandacht te brengen.

‘Deze “vergeten slag” ligt voor veel Zeeuwen vooraan in het geheugen, maar tot voor kort was dat in de rest van de wereld niet het geval.

Het is mede aan de filmambassadeurs te danken dat steeds meer mensen het belang van deze slag erkennen.’



Meerdere jaren verdienstelijk voor Zeeuwse
samenleving



Van der Ploeg en Lievens waren ook betrokken bij het ontwikkelen van een educatief programma, waarbij de film als leidraad dient.

De lessen zijn bestemd voor de bovenbouw van het middelbaar onderwijs en bedoeld om het debat over vrijheid bij jongeren extra te stimuleren.

‘De lessen van de slag om de Schelde zijn immers nog steeds relevant.’


Bijzondere waarde

De Zeeuwse Commissarispenning voor bijzondere verdiensten wordt uitgereikt aan personen die meerdere jaren verdienstelijk zijn geweest voor de Zeeuwse samenleving of die werkzaamheden hebben verricht die van bijzondere waarde zijn voor de Zeeuwse samenleving.

Eerder is de Zeeuwse Commissarispenning toegekend aan onder meer astronaut Lodewijk van den Berg, The Royal Highland Regiment of Canada, the Black Watch (betrokken bij de bevrijding van de provincie Zeeland in 1944), Anna Eleanor Roosevelt (kleindochter van President Franklin Delano Roosevelt) en de Zeeuwse band Bløf.[n]