Afbeelding
Foto:

Een trotse Zeeuw

Afkomst kun je niet verloochenen. Maar dat wil je toch ook niet? Althans, als geboren en getogen Zeeuw dan.

Een Zeeuw wordt gezien als nuchter, met beide benen op de grond, stevig in de Zeeuwse klei. Wordt gezien als zuunig, maar dan vooral zuunig op zijn omgeving, familie, vrienden, natuur. Een Zeeuw is bescheiden, wel trots, maar we laten dat te weinig zien.

Als je mij vraagt: Wat maakt Zeeland nu zo mooi?

Natuur. Kijk eens op google maps via de satellietbeelden. Geen enkel deel van Nederland of Europa heeft zoveel mooie gebieden op zo’n beperkt aantal vierkante kilometers. Maar weet je dat ook als rasechte Zeeuw? Weet je hoe mooi de inlaag van Ellewoutsdijk is? Ken je de restanten van de kastelen in Baarland? De bloemdijken van Zuid-Beveland, de Walcherse duinen, Westenschouwen met prachtige herten. Neem eens de moeite om net na zonsopgang daar de witte route te lopen. Je waant je in het buitenland. Prachtige stranden, maar ook buiten de zeedijken met verborgen verloren oude haventjes. Kortom, diversiteit op de vierkante kilometer.

Bedrijvigheid. Is Vlissingen-Oost mooi? Ja, zeg ik. Rij er eens langs en je ziet van veraf de indrukwekkende stalen onderdelen. Prachtige kleuren tegen de vaak nog mooiere Zeeuwse Luchten. Je ziet ook de werkgelegenheid. Maar is er bekend hoeveel prachtige bedrijven er in Zeeland zitten? Bedrijven waarvan we niet eens weten hoe belangrijk ze zijn voor Nederland, Europa en zelfs de wereld? Kijk alleen maar naar Bison, Roompot, Covra, enzovoorts. Maar ook veel kleinere innovatieve bedrijven. Je kent ze vast. En al zijn we de toevlucht van de toeristen uit onze buurlanden wel eens zat, wat hebben we ze afgelopen jaar gemist. Een groot deel van de economische motor van Zeeland draait om het toerisme.

Cultuur. Met de bekendheid van het lekkers uit Zeeland zit het wel goed, zoals de mosselen en oesters, zeekraal, Zeeuwse Bolus. Een groot aantal geweldige restaurants houden onze Zeeuwse culinaire stand hoog. Voor de oudere tradities en ambachten, zoals de klederdracht, het Zeeuwse trekpaard en de Zeeuwse klompen is dat helaas lastiger. Als we niet oppassen, verdwijnen ze snel. Laten we de jongere generatie dan ook warm houden voor deze Zeeuwse tradities en dit deel van onze cultuur.

'Als we niet oppassen,
verdwijnen
ze snel'


Mensen. Zeeuwen zijn er voor elkaar! En ook al wonen Zeeuwen al tientallen jaren niet meer in Zeeland of Nederland, praat er tien woorden mee en je hoort het aan het niet te verbloemen accent. 'De tafel aanzetten' of 'om boodschappen gaan' zijn dagelijkse uitspraken, maar zo Zeeuws als het maar kan. Je voelt het ook. Als je vraagt, kom je uit Zeeland, dan gaat diegene stralen. Ja, dán is daar die TROTS. Laten we die trots nu maar wat vaker zien. Je hoeft zeker niet brutaal te worden, maar iets minder bescheidenheid mag. Iets meer trots laten zien. Maar let op: bluuf oaltied je n'eigen, wan ‘t leven is te kort om ok nog ûn aer te wezen. Kortom: bluuf Zeeuw.

Antwan de Punder
Ûn trotse Zeeuw