Dancker Bijleveld (uiterst links)
Dancker Bijleveld (uiterst links) Foto: Ellen de Vriend

Bij hoort bij de Walcherse Imkerijdag

OOSTKAPELLE – De Imkersvereniging Walcheren hield zondag, in samenwerking met het Zeeuws natuurmuseum Terra Maris in Oostkapelle, de Walcherse Imkerij-dag. De demonstraties, lezingen, kramen en workshops trokken veel publiek.


Dancker Bijleveld vertelt dat hij al vijftig jaar imker is. Hij is een van de imkers die in de landschapstuin van Terra Maris informatie geeft aan geïnteresseerden. Hij legt uit dat honingbijen de bekendste bijen zijn. “Ze leven in volken tot 50.000 bijen en voeden hun jongen met stuifmeel en nectar uit bloemen en bloesems. Minder bekend zijn de wilde bijen. Zij leven solitair maar vinden steeds minder plek voor een nest.” Huisimker van Terra Maris, Monique Jankowski, onderhoudt ’t Raathuis. Deze bijenstal is twee jaar geleden, tijdens het eeuwfeest van de Imkersvereniging Walcheren, gerealiseerd. “Daar kunnen we nu praktijklessen aan beginnende imkers geven en informatie bieden over honingbijen en wilde bijen aan bezoekers van het museum,” legt Bijleveld uit.


Behangersbijen en honing
Jankowski demonstreert hoe je van de holle stengels van de bekende Japanse duizendknoop prachtige bijenhuisjes kan maken. "De behangersbijen behangen hun nesten met stukjes blad. Daarom zie je wel eens een rond gat in een blad in de tuin,” vertelt ze. En ook dat er meer dan 360 soorten wilde bijen zijn. "Mensen moeten beter voor deze nuttige insecten zorgen. De imkers zorgen wel voor de honingbijen! De Zeeuwse afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging organiseert speciale beginnerscursussen voor enthousiaste startende imkers. Voor scholen zijn er lesprogramma's.[n]